Demonstratie Rabat om vrijlating Riffijnse activisten

Duizenden Marokkanen hebben zondag een mars georganiseerd in het centrum van Rabat om de vrijlating te eisen van Riffijnse  activisten die protesteerden tegen economische en sociale problemen in de Rif eind 2016 en 2017.

Meer dan vijftig leiders kregen straffen tot twintig jaar cel voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid. Die vonnissen werden deze maand in hoger beroep bevestigd. Gisteren protesteerden enkele honderden mensen in Den Haag ook tegen de straffen.

Nog eens 35 activisten werden gevangengezet voor tussen de twee en 15 jaar en een kreeg een voorwaardelijke straf van één jaar.

Met de Riffijnse en Amazigh Valggen  en foto’s van gevangen activisten zongen deelnemers aan de mars ‘Vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid’, ‘Lang leve de Rif’ en ‘De mensen willen onmiddellijke vrijlating van Rif-gevangenen’.

In de Rif wordt al jaren geprotesteerd tegen de armoede, het gebrek aan werk, de achterstelling van het gebied en het gebrek aan voorzieningen zoals ziekenhuizen.

Marokkaanse regim treden hard op tegen de protesten. Mensen die eraan meedoen of betogingen organiseren krijgen geregeld lange straffen.

Comments

comments

Share