Ter gelegenheid van de dag van de moedertaal heeft zaterdag een debat plaatsgevonden in Tanger. Een intellectueel debat met als thema: ‘Tussen het Tamazight, Arabisch en Darija’.
De ontmoeting, georganiseerd door vereniging Syphax, had als doel het uitwisselen van gedachtes met betrekking tot de linguïstiek vraagstukken in Marokko en het benadrukken van de nationale discussies rondom het gebruik van de talen.

De ontmoeting diende tevens voor het aanmoedigen van de reeds bestaande debatten rondom de moedertalen. Dat dient te leiden tot nationaal beleid ter versterking van de waarden in het licht van burgerschap, mensenrechten en het gevoel van nationale cohesie.

In een verklaring onderschrijft Noureddine Ayouche, actief lid en linguïstiek onderzoeker, dat de situatie van het land het resultaat is van tweetaligheid.

Het probleem zou niet de meertaligheid zijn maar de tweetaligheid. Meertaligheid is tevens onderdeel van de nationale identiteit. Het stimuleert het openstaan voor andere culturen en talen. Wel dient men zich hiervoor in te zetten en zijn er hier onderwijsstructuren voor benodigd. In het bijzonder het Engels, met oog op wetenschappelijke en economische groei.

Schrijver, onderzoeker en filosoof Ahmed Assid op zijn beurt, meent dat deze ontmoeting de uitdagingen en problemen voor het onderwijzen van de moedertalen aan de kaak stelt. Zowel het beleid van de diverse instituten alsmede de obstakels die de werking van goed onderwijs van moedertalen frustreren.

Hij benadrukt het belang van wetenschappelijk onderzoek als (taalkundige) componenten van het land. Ahmed Assid roept op tot het leren van het Tamazight en Arabisch als identitaire talen met een open mind richting het leren van buitenlandse talen.