Noureddine Adherbal

Het dringt stilaan door bij de Riffijnen van de diaspora dat de situatie in de Rif onhoudbaar is geworden,getuige de alsmaar groeiende aanwezigheid tijdens de betogingen en demonstraties. De mensen komen al bijna 8 maanden op straat in de Rif en eisen op wat hun rechtmatig toekomt. Als er één ding is wat de volksbeweging al bewerkstelligd heeft dan is het wel dat het eenheid en eensgezindheid onder de Riffijnen heeft gebracht, waar ze ook moge zijn. De mate van solidariteit is hoopvol en stemt de innerlijke mens tevreden.
Gisteren vond er een memorabele mars plaats in het Nederlandse Den Haag. De opkomst was hoog, sommige bronnen spreken over meer dan 4000 zielen. Deze mars begon aan het Malieveld waarbij de mensen langs de Marokkaanse ambassade liepen en zo weer terug naar de Koekamp. Leuzen die zo typisch zijn aan de volksbeweging werden luidkeels gescandeerd, leuzen die in mijn oren als muziek klinken. Men zag de mensen verbroederen met elkaar, samen op stap, strijdend tegen onrecht, marginalisering en corruptie. Mannen en vrouwen zij aan zij zoals het hoort kwamen de straat op om de afwezigheid van goed bestuur aan te klagen.

Na ettelijke demonstraties in de Rif heeft de regering deze beantwoord met willekeurige arrestaties en regelrechte ontvoeringen. Iedereen die maar in het vizier van de ordetroepen komt wordt een slachtoffer van deze middeleeuwse praktijken en wordt gedeporteerd naar Casablanca. De lijst van gearresteerde activisten wordt elke dag langer. Daar wacht hun, in afwachting van een schijnproces, fysieke en verbale intimidatie. De meesten worden zelfs bedreigd met verkrachting, een aloude marteltechniek van de rmaxzen. Ongeacht leeftijd en geslacht, deze overheid ontziet niemand. Het is een paniekreactie van een overheid die niet wilt voorzien in de basisbehoeften van haar burgers. Verschillende manieren zijn al geprobeerd om deze volksbeweging monddood te maken, en zelfs de volledige leiding van de volksbeweging zit momenteel achter tralies. Georganiseerde misdaad op staatsniveau, zo noem ik het want er bestaan geen andere woorden voor. Het is ook een boodschap aan de Riffijnen in de diaspora, zodat ze gedurende de zomermaanden niet zouden afreizen naar hun heilige grond, de Rif! De overheid wilt er alles aan doen om deze tsunami van Riffijnen tegen te houden zodat ze niet kunnen aansluiten aan de massademonstraties die gepland staan gedurende deze zomer! Het zou nog meer de aandacht trekken van buitenlandse media en mensenrechtenorganisaties. Aandacht die ze kunnen missen als kiespijn. Vreedzaamheid is wat deze beweging typeert gecombineerd met de basale eisen maakt dat dit enkel kan leiden naar een overwinning van de Riffijnen op deze corrupte staat, die haar geloofwaardigheid en legitimiteit verliest bij de Riffijnen en de rest van de wereld.

De volksbeweging heeft een eisenbundel gepresenteerd en daar moeten we met z’n allen voor gaan. Elke Riffijn die liefde voelt voor zijn heimat dient op te staan en een vuist te vormen tegen de corruptie die al decennialang standhoud. Alle ideologische verschillen tussen de Riffijnen of agenda’s die de volksbeweging in diskrediet kunnen brengen dienen on hold gezet te worden. De focus moet nu liggen op de vrijlating van alle politieke gevangenen, opheffing van het decreet dat de regio van Alhoceima tot militaire regio verklaart en de andere eisen die de Riffijnen hebben opgesteld.

Een overheid moet ten dienste staan van haar burgers en niet andersom. Een overheid die haar plichten niet nakomt jegens haar burgers is nutteloos, overbodig en zou de eer aan zichzelf moeten overlaten. Wij roepen de overheid op om onmiddellijk haar troepen terug te trekken en tegemoet te komen aan de wensen van haar burgers.

Een boodschap aan de rmaxzen: . Indien U wilt dat wij, Riffijnen, terug naar onze huizen keren dan is capitulatie de enige uitweg die u heeft. De Riffijn zal NOOIT buigen, vroeger niet,nu niet en nooit niet!
Leve de Rif
Leve de volksbeweging