Issam-ISZ

De volksbeweging in de Riffijnse provincie Al-Hoceima heeft haar eisen gesteld. Als ik deze eisen bekijk, kan ik niet anders dan concluderen dan deze belachelijk zijn. En ik begrijp dan ook niet dat er een hele volksbeweging voor nodig is, om deze te stellen.
Zo met dit statement weten jullie gelijk hoe de vork in de steel zit. De eisen die de volksbeweging uit de Rif stelt, gaan in een beschaafd land namelijk op voor elke regio. Er wordt gesmeekt om meer werkgelegenheid, een universiteit en aandacht voor de gezondheidszorg. Kortom om middelen die het Rif-gebied ten goede moeten komen. Zo wordt er specifiek gevraagd om de bouw van een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in het behandelen van kanker. Een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in het behandelen van kanker? Ja zeker. Maar hoe komt het dat dit gebied bezaaid is met kankerpatiënten? Dat weten jullie inmiddels al.

Het Marokkaanse parlement heeft echter nooit de moeite genomen om de veroorzakers ter verantwoording te roepen voor het leed dat duizenden Riffijnen is aangedaan. Naar mijn mening is de roep naar een dergelijk ziekenhuis; kruimels rapen terwijl je recht hebt op een hele ‘Tachnift’.
Daarom is het naar mijn mening noodzakelijk, dat er eerst erkenning komt voor de gepleegde misdaden tegen het Riffijnse volk, al dan niet in een alliantie.

De eisen die nu gesteld worden staan in schril contrast met de moed en volhardendheid van de volksbeweging, zeker als je weet waarmee zij mee van doen hebben. Ik zou deze eisen dan ook als plan B meenemen in de onderhandelingen. Het gaat immers om een gekolonialiseerd gebied is en met deze wijze van verzet accepteer je de vernedering van de bezetter.

Al met al, Wat je ook eist, wat je ook wilt, met lege handen bereik je niks. Ik vrees dat er een dag komt dat er tijdens deze ‘smeekdemonstraties’ op verzoek van de overheid ineens een aantal beroepsjunkies opduiken met Daesh-vlaggen. En dan kan de volksbeweging rekenen op aandacht van de media. Tegelijkertijd krijgt Marokko groen licht om het gebied uit te kammen.