Met enige regelmaat verschijnen berichten in de media dat er weer een Nederlandse voetballer met Marokkaanse roots voor Marokko heeft gekozen. Na Ziyech, Mezraoui, Idrissi en anderen verkiest hoogstwaarschijnlijk Ihattaren binnenkort de Atlas Leeuwen boven Oranje.

Dit is geen toeval uiteraard. Marokko hanteert een actief beleid om Marokkaans-Nederlandse voetballers te verleiden, dwingen en manipuleren. Soms gebeurt dat via de familie, scouts en andere voetballers. Een ding is wel duidelijk geworden: de Marokkaanse voetbalbond (onderdeel van de lange arm van Rabat) is zeer effectief bezig. Nederland staat al jaren op achterstand.

Het is ook onbegrijpelijk dat jongeren die hier geboren zijn en die hun succes te danken hebben aan Nederland, uiteindelijk voor Marokko kiezen. Terecht dat veel burgers deze vraag stellen!
Bovendien “kiest’ men voor een land, dat de eigen (groot)ouders moesten ontvluchten vanwege uitzichtloosheid en onderdrukking. De repressie vooral in de Rif is nog steeds aan de gang.

Veel factoren worden genoemd in de berichtgeving waarom Marokkaans-Nederlandse toptalenten voor Marokko zouden kiezen: trots, gevoel, uitsluiting, geld en carrière Misschien waar. Echter, er wordt te weinig aandacht besteed aan een beslissend aspect, namelijk de rol van de lobbymachine via de Marokkaanse voetbalbond en andere organen om loyaliteit af te dwingen. Marokko weet als geen ander de voorbeeldfunctie van invloedrijke personen te benutten.
Deze tactiek van ronselen en beïnvloeden is erg aanwezig in Europa en in het bijzonder in Nederland. Met allerlei middelen probeert Marokko de talenten hier vroegtijdig op te sporen, om voor Marokko uit te komen.

Met Ihattaren hebben we straks een nieuw voorbeeld van hoe Marokko te werk gaat. In sommige Marokkaanse media is daar ook over bericht. In dit artikel van Hespress twee weken geleden klapte een Marokkaanse official uit de school door te stellen dat een belangrijke persoon was ingeschakeld om op Ihattaren in te praten. Het betreft Nabil Taouizi, speler van Manchester City.

Na de publicatie in het NRC vandaag die licht werpt op de schimmige wereld van Marokkaanse beïnvloeding en manipulatie, is het hoogste tijd dat de Nederlandse politiek en de KNVB deze vorm van de bemoeienis van Marokko nader onderzoeken en actief tegen te gaan.