Door: Ali Lahrouchi

In het oranjegezinde roddelmagazine Biznes, schreef in april dit jaar de Nederlandse journalist Jeroen van der Weiden een artikel over het roofdier Mohammed 6 van Marokko, met als titel: ‘Marokkaanse vorst blijft populair.’ Een artikel dat vol staat met leugens. Hoe kan hij schrijven dat het Marokkaanse koningshuis ‘mateloos populair’ is, terwijl er gedemonstreerd wordt tegen de liquidaties, moorden, arrestaties, schijnprocessen, racist en misdrijven in Marokko? De beweging ‘20 februari’ organiseert namelijk elke dag wel een demonstratie in Marokkaanse steden en dorpjes in Marokko tegen het Marokkaanse dictatoriale regime. Politici zijn gevangen gezet en onschuldige Marokkaanse strijders tegen het onrecht zitten vast in gevangenissen. Het regime oefent druk uit op media en journalisten in Marokko om de waarheid niet boven tafel te brengen. Anders worden hun sites of kranten verboden. Dat overkwam de ‘verboden journalisten’ Ali Lmrabet, Ben Schmssi, Aboubaker el Jamaai, Zineb El Rhazoui, en Ali Ananzoula. Heel veel Marokkanen zijn hun land uitgevlucht omdat ze in verzet kwamen tegen het dictatoriale regime van Mohammed 6. De dictator heeft een vermogen van 2 miljard dollar terwijl meer dan 10 miljoen Marokkanen leven van minder dan 1 dollar per dag. Mohamed 6 is het zevende rijkste staatshoofd ter wereld.

Hoe durfde Van der Weiden Mohammed 6 op dezelfde schaal te zetten als Willem Alexander? Hoe komt hij erbij dat Mohammed 6 voor hervormingen zou zorgen en zijn traditionele land de moderne wereld in zou loodsen? Hij leidt zijn land met een religieuze status. Hij speelt voor Allah. Volgens Van der Weiden lopen jongeren met hem weg. In werkelijkheid worden er haatraps over hem gemaakt. Via zijn geheime dienst benoemt deze dictator alle rechters, ambtenaren enzovoort. Hoezo dat de macht van de koning ingeperkt zou zijn door grondwetswijzigingen?

Welke rechten hebben vrouwen van deze dictator gekregen? Nog steeds is er geen vervolging voor mannen die minderjarige meisjes verkrachten. Nog steeds oordelen rechters dat vrouwen maar moeten trouwen met hun verkrachters. Hoe kun je spreken van het economische succes van het Marokkaanse volk als alle touwtjes in handen zijn van de dictator en zijn maffiafamilie? De privatisering werd alleen maar doorgevoerd om de economische middelen voor zichzelf te houden. Van der weiden zou zich eens wat beter moeten oriënteren. Bijvoorbeeld door het Franse boek Le roi prédateur te lezen; de Roofdierkoning. Het is geschreven voor twee Franse journalisten, Catherine Graciet en Eric Laurent. Of het Franse boek Journal d’un prince banni: Demain, le Maroc, geschreven door de neef van de dictator, die in asiel in de VS leeft.

Weet Van der Weiden wel dat de nieuwe Marokkaanse Grondwet een dictatoriale Grondwet is? Waarop het Marokkaanse volk alleen maar mocht instemmen? Zwarte woordjes werden erin veranderd door iets minder zwarte woordjes, maar de essentie bleef. De koning is alles. Zonder hem is er geen leven voor Marokko. De Grondwet maakt van Mohammed 6 heilige, baas van justitie, kabinet, parlement, politie, leger, gendarmerie, geheime dienst, de burgemeesters, en de gevangenisdirecteurs.Weet deze Nederlandse journalist wel dat alle ministers, volksvertegenwoordigers, ambtenaren, rechters, journalisten, politieke partijen, vakbonden, stichtingen en verenigingen de belichaming zijn van de wil van de koning? Weet hij wel dat de dictator als de enige verantwoordelijk voor de ontvoeringen, schijnprocessen, corruptie, het racisme, de mishandelingen, de fraude, het misbruik, de misdaden, arrestaties, en verkrachtingen van gedetineerden met flessen? Weet hij dat dictator Mohammed 6 arresteert wie hij wil arresteren, bevrijdt wie hij wil bevrijden? Weet hij bijvoorbeeld dat de dictator Mohammed 6 de opdrachtgever is voor de liquidatie van zijn halve broer Hichem El Mandari in Spanje? Heeft hij ooit wel eens de conclusies gelezen uit de rapporten van de internationale stichtingen zoals Kennedy stichting, journalisten zonder grenzen en Amnesty International? Weet hij dat de verschillende stammen in Marokko nog steeds verschillende identiteitskaarten hebben, en niet dezelfde als die van het gewone Marokkaanse volk? Heeft deze journalist enig idee dat veel familienamen nog steeds verwijzen naar de slaventijd, omdat die toen verplicht waren voor slaven, en ze zich niet Sidi, Lalla of Moulay mochten noemen?

Hoe komt hij aan dat koning dictator Mohammed 6 als alle andere burgers behandeld wil worden, als hij slaven omheen heeft, en als nog steeds zijn stammen Alawiten en de idressen een racistische identiteiten karten hebben dan de gewone van de resten van het Marokkaanse volk. Identiteiten karten die aan hun voorrang geeft, en hun zaken faciliteert zonder enkel moeite van de Marokkaanse autoriteiten. Dat noem ik de racistische nazistische karten van de nieuwe Hitlair Mohammed 6 ?

Toevallig keek mijn dochter van 5 jaar naar de foto’s van het Nederlandse koningshuis, en opeens vroeg ze me: Papa is dit de dictator van Marokko? Mohammed 6 is gek op snelle en exclusieve auto’s. Ik wens hem een dodelijk ongeluk toe, want zo kan Marokko bevrijd worden.

Marokkaanse vorst blijft populair

” Terwijl in de Arabische wereld dagelijks opstanden zijn tegen regimes die vaak al decennialang aan de macht zijn, is het koningshuis van Marokko mateloos populair. Na het overlijden van Hassan II in 1999 kwam zijn zoon Mohammed VI op de troon. Hij zorgt voor hervormingen en leidt zijn land vol tradities de moderne wereld in. De koning wordt geprezen om zijn visie…

Marokko heeft één van de rijkste koningen ter wereld. Het persoonlijk vermogen van Mohammed VI wordt door Forbes Magazine geschat op 2 miljard dollar en dat maakt hem nummer zeven op de lijst van rijkste staatshoofden. De koning is gek op snelle en exclusieve auto’s, houdt van jetskiën en golf en laat zich graag peperdure maatpakken aanmeten. Ook houdt hij van de Amerikaanse showbizz en is hij een graag geziene gast op party’s. Jongeren in Marokko die dromen van zo’n lifestyle lopen met hem weg. Toch zorgt koning Mohammed niet alleen goed voor zichzelf. Hij heeft nadat hij zijn vader Hassan II in 1999 na diens overlijden opvolgde, belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Zo is zijn eigen macht door een grondwetswijziging ingeperkt, zijn de rechten van vrouwen en minderheden verstrekt en worden alle ambtenaren, ministers en rechters niet langer door de koning benoemd. Ook op economische gebied is er vooruitgang geboekt sinds hij aan de macht is. De koning zorgde voor verdere privatisering.

Sprookjeshuwelijk

Mohamed VI studeerde rechten aan de Universiteit van Rabat. Waarna hij stage liep bij de Europese Commissie onder Jacques Delors. Hij promoveerde in de rechten aan de Universiteit van Nice. De als intelligent bekend staande koning trad in 2002 in het huwelijk met de nu 36 jarige lalla Salma. Zij is de eerste vrouw van een Marokkaanse vorst die in het openbaar trad en de titel van prinses (lalla) kreeg. Een burgermeisje dat niet alleen het hart van de koning, maar sinds haar huwelijk ook de harten van alle Marokkanen heeft vervoerd. Toen koning Mohammed begin 2002 de mooie lalla Salma aan het volk voorstelde, was de opluchting door hele land voelbaar. De toen 38-jarige koning zat destijds al drie jaar ongehuwd op de troon en werd zelden met vrouwen gezien. Dat wakkerde speculaties over zijn seksuele geaardheid binnen en buiten Marokko behoorlijk aan. Maar de lucht was in één klap geklaard toen Mohammed, die overigens nooit op deze geruchten inging, in het huwelijk trad met de toen 24-jarige informaticadeskundige. Met deze jonge, mooie en moderne vrouw wilde de koning niets liever dan een gezin stichten. Zijn huwelijk werd die zomer groots gevierd en ook dat werd in Marokko gezien als bereidheid van Mohammed om het koningshuis te moderniseren. Bij de troonswisseling in Nederland verleden jaar werd lalla Salma door de lezers van het Britse tijdschrift Hallo! Uitgeroepen tot meest elegante gast.

Gezin

Koning Mohammed VI en prinses Lalla Salma schonken op 8 mei 2003 het leven aan een gezonde troonopvolger. Kroonprins Moulay Al Hassan werd vernoemd naar de vader van de koning, Hassan II. Vier jaar later, op 8 februari 2007, kreeg het stel ook nog een dochter. Lalla Khadija. De kinderen groeien op in grote weelde en hebben aanzienlijk meer vrijheid dan hun vader had in zijn jeugd. Die werd met harde hand opgevoed en heeft zelfs nog zweepslagen gekend als straf. Gelukkig zijn die tijden nu voorbij. De vrijheid en luxe waarin het gezin leeft wordt ook getoond in glossy-bladen. Dat was jaren terug ondenkbaar, maar nu worden journalisten zelfs uitgenodigd op het paleis voor fotoreportages. Ook de kinderen worden daarin betrokken. Zo wordt het gezin neergezet als modern, maar geworteld in tradities.

Geen voorrang

Dat koning Mohammed als alle andere burgers behandeld wil worden, bleek toen hij kort geleden een autoritje maakte in zijn cabriolet. Zonder enige vorm van protocol reed hij langs de boulevards van Marakech. Toen een verkeersagent de koning opmerkte, besloot hij een andere automobilist te laten stoppen die eigenlijk voorrang had op de rotonde. Maar Mohammed was niet gediend van zo’n voorkeursbehandeling. De koning liet de automobilist voorgaan en stapte vervolgens uit om even met de agent te praten. Hij wees hem erop dat de verkeersregels voor alle burgers gold.”

De maffia van Alaouite produceert politieke Hollywood filmpjes. Marokko wordt in werkelijkheid beheerst door een achterlijke islamitische ideologie. Ali Cherif, de stichter van de dynastie der Alaouiten is in Rissani begraven. (Rissani is een stad in het zuiden van Marokko, de laatste stad voor de woestijn.) Meknes werd op 22 maart 1727 de tweede sultan van Marokko uit de dynastie der Alaoui. De moordenaar Ismail ibn Sharif was de zevende zoon van Ali Cherif. Hij was aanvankelijk gouverneur van Meknes onder zijn broer Rashid. Toen deze onverwachts stierf, volgde hij hem op. Ismail wist de macht van de Alawieten te consolideren. Hij herstructureerde het leger en breidde het uit met duizenden toegewijde Soedanese slaven, die door de Abid al-Boekhari bekend waren, en Arabische krijgers. Met dit leger kon hij de rebelse Imazighen uitmoorden. Hij belegerde Tanger, dat in handen van de Engelsen was, gedurende vijf jaar, tot de Engelsen zich er in 1684 uit terugtrokken. Met minder succes belegerde hij het Spaanse Ceuta, dat werd ontzet door Jean-François Bette. Ismail knoopte diplomatieke betrekkingen aan met de Europese mogendheden en deed zelfs een huwelijksaanzoek aan Marie Anne van Bourbon, dochter van Lodewijk XIV. Marie Anne van Bourbon, prinses van Conti (Vincennes, 2 oktober 1666 – Parijs, 3 mei 1739) was een buitenechtelijke dochter van koning Lodewijk XIV van Frankrijk en diens maîtresse Louise de La Vallière. Op dertienjarige leeftijd trad Marie Anne in het huwelijk met prins Lodewijk Armand I van Bourbon-Conti. Ze werd in het geheim geboren in het kasteel van Vincennes buiten Parijs op 2 oktober 1666, later werd Marie Anne beschouwd als de lievelingsdochter van haar vader en werd ze ook algemeen gezien als de mooiste dochter.

Meknes werd de nieuwe hoofdstad. De stad werd gebouwd door gevangen slaven. Ismail had de reputatie zeer bloeddorstig te zijn. De opvolging van Ismail was niet goed geregeld. Bij zijn dood brak dan ook een burgeroorlog uit onder zijn vele zonen. De slaven van Al- Boekhari – Abid al-Boekhari – zouden bepalen wie er aan de macht kwam.

De opstand van de Imazighen was noodzakelijk om Marokko uit de handen van de kolonialisme van de Alaouiten te bevrijden. Imazighen hebben de meerderheid, maar hun eigen land is nog steeds door de minderheid van de slaven – Abid- Al-boekhri- beheerst gebleven.