Jamal Benomar heeft op Facebook aangekondigd met onmiddellijke ingang te stoppen als gezant van de Verenigde Naties in Jemen. De 58-jarige Riffijn ziet geen kans meer de strijdende partijen dichter bij elkaar te brengen. Tijdens de Arabische Lente van 2011 slaagde hij wel in die opzet, maar het resultaat bleek slechts tijdelijk.

In Jemen woedt een felle strijd waarbij de Houthi-rebellen met steun van Iran president Hadi hebben verdreven. Sinds een paar weken heeft ook Saoedi-Arabië zich gemengd in de oorlog en dat land voert luchtaanvallen uit. In opdracht van Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, probeerde Benomar de strijdende partijen te bewegen een akkoord te sluiten.

Ervaren diplomaat

Jamal Benomar werd in april 1957 geboren in Rif en staat bekend als een zeer ervaren diplomaat en als een deskundige op het gebied van mensenrechten. Van 1976 tot 1983 was hij een politieke gevangene in Marokko en daarna studeerde hij aan de University of London.

Benomal begon zijn carrière als wetenschappelijk medewerker aan de universiteit van Parijs waar hij zich bezighield met de politieke verhoudingen in het Midden-Oosten en in Afrika. Hij werd lid van Amnesty International en was de Afrika-specialist bij deze organisatie. Begin jaren negentig werkte hij ook enige tijd in de Verenigde Staten. Samen met voormalig president Jimmy Carter bestudeerde hij daar kwesties op het gebied van mensenrechten en bemiddeling.

In 1994 kreeg Benomar een baan bij de Verenigde Naties. Namens de VN organiseerde hij in 2004 de National Dialogue Conference in Irak. Later was Benomar ook actief in Afghanistan en sinds 2011 concentreert hij zich vooral op de strijd in Jemen.