Noureddine Adherbal

De Marokkaanse autoriteiten moeten de veroordeling van Nawal Benaissa terugdraaien, een vreedzame demonstrante van de Riffijnse Volksbeweging die herhaaldelijk geïntimideerd en lastiggevallen is omwille van het opkomen voor de rechten van de mensen in de noordelijke Rif-regio, zei Amnesty International een dag voor de zitting waarbij haar zaak in hoger beroep besproken zal worden.

De mensenrechtenactiviste werd vervolgd vanwege comments die ze op Facebook plaatste tussen juni en augustus 2017, waarin ze de inwoners van de provincie Al Hoceima opriep zich bij de protesten aan te sluiten en ook kritiek had op het excessieve gebruik van geweld door de veiligheidsdiensten tegen demonstranten.

“Deelnemen aan vreedzame protesten en zich uitspreken om mensenrechten te eisen zijn geen misdaden. De veroordeling van Nawal Benaissa is een duidelijke poging om haar te intimideren om haar het zwijgen op te leggen en om haar activisme en haar rol in de Volksbeweging te criminaliseren. De autoriteiten moeten haar veroordeling en veroordeling vernietigen en alle aanklachten onmiddellijk tegen haar laten vallen “, zegt Heba Morayef, Directeur Midden Oosten van het Amnesty International en directeur van Noord-Afrika.

Nawal Benaissa is tussen juni en september 2017 vier keer gearresteerd en is sindsdien herhaaldelijk geïntimideerd en lastiggevallen door de autoriteiten. Terwijl ze werd vastgehouden, eisten de autoriteiten dat ze haar Facebook-account met meer dan 80.000 volgers zou afsluiten, wat ze ook deed.