De Makhzen kliek kwam afgelopen zaterdag in Brussel bijeen om te praten over de beeldvorming van Marokkanen in de westerse media. Enkele omstreden figuren uit Nederland die duidelijk diensten leveren voor de Makhzen, waren er als spreker of deelnemer. Opmerkelijk: het initiatief is deels gesponsord door de Europese Commissie.

Volgens de organisatoren is het bar en boos gesteld met het imago van Marokko en de Marokkaanse diaspora. De westerse media en journalisten viseren Marokko constant.

Europese journalisten berichten enkel in negatieve termen. Zelfs het woord nepnieuws is gevallen. En de opkomst van het populisme en rechts-extremisme is daar schuldig aan.

Er moet een tegengeluid komen volgens de initiatiefnemers. Marokko moet eigen journalisten aan het werk zetten -die verstand hebben van Marokko en Marokkanen in het buitenland- om pro Marokko verhalen te publiceren. Te beginnen met Spanje. Daar is de situatie rampzalig volgens de organisatoren. Wellicht ingegeven door de recente onthullingen over CCME en de Marokkaanse inlichtingendiensten?

Enkele vragen die zich opdringen:
– Waarom wordt de berichtgeving over Marokkanen in het buitenland verward met Marokko en zijn imago?
– Zien de organisatoren/deelnemers Marokkanen in het buitenland in Europa als de zoveelste regio van Marokko?
– Kan de organisatie van de conferentie aangeven hoeveel subsidie van de Europese Commissie ontvangen hebben?