De aanwezige islamitische rebellen in Azawad zijn bijna allemaal buitenlanders. Dit vertelde een van de vertegenwoordigers van Mouvement National de Liberation de l’Azawad (MNLA) Moussa Ag Attaher gisteravond in Argan in Amsterdam. Verschillende organisaties organiseerden een bijeenkomst over het onlangs opgerichte land Azawad, voormalig Noord-Mali.

De avond werd geopend door de voorzitter van Congres Mondiaal Amazigh (CMA) Fathi Khalifa.Hij reisde onlangs naar een vluchtelingenkamp op de grens van Burkina Faso en Azawad. Khalifa liet verscheidene filmpjes zien waar hulpbehoevende Azwadianen op te zien waren.

Moussa Ag Attaher zei dat veel mensen denken dat de huidige humanitaire en politieke crisis in Azawad een logisch gevolg is van de teloorgang van het Libische regime. Hij deed dit af als onwetendheid. “Toen Mail zich in 1958 van Frankrijk afscheidde, wilden de Tuaregleiders geen deel uitmaken van Mali. De huidige situatie is niet anders dan een product van een lang slepend politiek proces,” legde Assarid uit. Het uitroepen van een onafhankelijke strijd is volgens hem een legitieme zaak. Onder de Malinese overheid is de Tuaregbevolking gemarginaliseerd en zijn hun taal en cultuur structureel onderdrukt.

Op de vraag uit het publiek waarom de Tuaregs een samenwerking zijn aangegaan met islamitische rebellen, is Assarids antwoord dat in Mali verschillende islamitische cellen aanwezig zijn. Het zijn splintergroeperingen die veelal uit het buitenland komen. “We hebben eerst tegen de Malinese overheid gestreden en nu moeten we tegen deze islamitische rebellen vechten. Wij Tuaregs zijn moslim, maar er kan geen sprake zijn dat wij geïnteresseerd zijn in de sharia of andere strenge islamitische regels. Daarom kunnen wij ook niet met een van de moslimrebellen samenwerken. We zullen ze juist bestrijden.”

Lilly Fortune, werkzaam voor verschillende NGO’S in de Azawad regio, voegde hieraan toe dat geen enkele religie tolerant is. Publieke religies hebben de neiging om maatschappijen te destabiliseren. Daarom moet elk geloof zich beperken tot het privédomein.