Uitzending: Zondagen 15 en 22 december, 16.25 uur bij de NTR op NPO 2

In het tweeluik De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki volgen we de zoektocht van Hajia Zaki naar de geschiedenis van haar vader: Abdellah Zaki. Zaki is één van de vele Marokkanen die vijftig jaar geleden naar Nederland migreerden.

Hajia’s vader was geen stereotype gastarbeider. Abdellah Zaki’s verhaal begint in 1936 als hij wordt geboren in Casablanca. Daar ontstaat zijn grootste passie: schilderen en liederen schrijven. Hij volgt in Marokko een kunstopleiding en de muziekschool. Eenmaal in Nederland, in de jaren 60, werkt hij in verschillende fabrieken in de Flevopolder. In zijn vrije tijd schildert hij veel op zijn zolderkamer. Ook blijft hij musiceren. Zijn vrienden en familie kennen zijn werk goed maar voor de verdere buitenwereld houdt hij zijn passie tot zijn dood in 2017 angstvallig geheim.

Waarom is hij nooit met zijn werk naar buiten getreden? Zijn dochter Hajia zoekt in dit tweeluik naar antwoorden op deze en andere vragen die ze heeft over haar vaders verleden, zijn passies en worstelingen.
Ook heeft Hajia een missie: De nalatenschap van haar vader, die na zijn dood de Marokkaanse Vincent van Gogh wordt genoemd, een bijzonder eerbetoon geven. Is Zaki’s erfenis zo bijzonder dat het Hajia lukt zijn werk een plek te geven in een museum in Nederland of Marokko?

De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki is het verhaal van een eigenzinnige vader en een dochter die de nalatenschap van haar vader levend wil houden en een plek wil geven in de gedeelde geschiedenis van Marokko en Nederland.