Op zondag 8 april werd de activist Hicham Attouti (29) opgepakt in Al Hoceima. De arrestaties van de Hirak-activisten in Marokko gaan dus gewoon door.  

Een van Attoutis geliefden uit Nederland vertelt met moeite “dat Hicham de straat opkwam voor betere levensomstandigheden, net zoals alle andere politieke gevangenen.” Ze kent Hicham als een eerlijke, oprechte jongen. “Hij neemt het leven zoals het is, zijn dromen zijn beperkt. Hij wil een simpel leven zonder al te dure dingen, want Hicham is gevoelig voor arme mensen. Hij houdt van journalistiek, het is altijd zijn droom geweest journalist te worden”, aldus de geliefde.

Saaie zondag

De arrestatie van Hicham Attouti gebeurde “op een saaie zondag”, volgens Karim Boulidam. Boulidam is een van de beste vrienden van Attouti en was aanwezig bij de arrestatie. Ze liepen een aantal rondjes in de stad en kwamen Khalid Chikh tegen, die eerder in de gevangenis zat. “Maar opeens parkeerde een wit, anoniem politiebusje voor ons.”

Karim en Hicham wilden wegstappen. “We deden net twee stappen, ik voelde een arm in mijn zij. Het was een agent die me hardhandig vastpakte.”

Karim werd vrijgelaten, Hicham werd meegenomen. Karim ging samen met de moeder van Hicham en zijn broers naar het politiebureau om hem kleren en eten te geven. In eerste instantie mochten ze hem zien, maar uiteindelijk werd de toegang toch geweigerd. “De agenten wilden ons geen informatie geven. Een andere agent die buiten zat, zei dat er niets aan de hand was en dat ze hem enkel wilden ondervragen.”

Achtervolgd

Karim Boulidam heeft een organisatie, genaamd #Doyoucare, waarmee hij kansarme mensen helpt in Marokko. Hicham helpt hem daarbij. Afgelopen winter waren Karim, Hicham en nog een aantal andere vrienden in de Atlas om winterkleren uit te delen. Tijdens hun project zouden ze 200 kilometer achtervolgd zijn.

“Telkens we in een andere gemeente aankwamen, werden we daar opgevagen door een andere auto. En die achtervolgde ons weer tot aan de andere gemeente. Tot we in een stad aankwamen waar we gevolgd werden door ‘rare figuren’ op brommertjes”, vertelt Karim in zijn vlog. Uiteindelijk kregen ze een bezoek van de autoriteiten en zij verzochten hen om te vertrekken.

YASSIN AKOUH
stampmedia.be