De 20 februari beweging viert Vandaag haar zesde verjaardag. Een geschikt moment om terug te kijken en de hedendaagse rol onder de loep te nemen. Toen de protesten in Tunesië en Egypte uitbraken voerde de beweging ook in Marokko de (Arabische lente) in door op te roepen de straten op te gaan. Tienduizenden Marokkanen gaven gehoor aan de oproep en trokken de straten op om vooral te protesteren tegen sociale ongelijkheid, werkloosheid en corruptie.
De Marokkaanse politiek en koning Mohammed leken eieren voor hun geld te kiezen en lieten de Marokkaanse bevolking een nieuwe regering kiezen. Uit de nieuwe resultaten bleek de gematigd islamitische partij PJD immens populair te zijn en het volk leek gekozen te hebben. Er werd een nieuwe grondwet ingevoerd en verschillende wetten werden aangepast om aan de vraag van de Marokkanen te voldoen.

Voor de 20 februari beweging is dit echter niet genoeg en was de nieuwe grondwet een propagandaspeeltje om de Marokkanen stil te krijgen. Verwoede pogingen om weer massaal de straten op te gaan mislukten faliekant. Slechts een handjevol burgers kwamen hierop af..

‘Na de goedkeuring van de grondwet werd er minder over ons gepraat in de media en we hadden een partij die voor het eerst met onze slogans over anti-corruptie en pro-democratie aan de macht kwam.’ Naast de vermindering van aandacht is ook de ‘onderdrukking’ van de autoriteiten een belangrijke factor in de terugtrekking van veel demonstranten. Momenteel zitten er ongeveer zeventig 20 februari leden achter de tralies en de aanklachten tegen hen worden steeds zwaarder.

‘Eerst werden ze gearresteerd voor het deelnemen aan illegale demonstraties. Nu is het ook voor drugshandel en geweld tegen politie en justitie.In oktober 2013 werd een activisten in Al-Hoceima veroordeeld tot 20 jaar cel, iets wat veel Marokkanen te zwaar vonden. De groep hoefde niet meer op steun van premier Abdelilah Benkirane te rekenen toen ze onder zijn bewind nog steeds protesteerden.

Gevraagd naar de zware straf voor de activist reageerde Benkirane als volgt: ‘De rechter doet zijn werk, activisten zijn geen heilige personen. De meeste hervormingen zijn inmiddels doorgevoerd, de 20 februari groep speelt geen rol van betekenis meer. Een enkeling wil weer nieuw leven blazen in de groep,gisteren kwamen honderden mensen de straat op in verschillende steden in Marokko om de 20 februari beweging te herdenken.In Al-Hoceima heeft de De Marokkaanse autoriteiten de demonstranten tegen gehouden.Daar gaan de mensen al meer dan 100 dagen de straat op, na de dramatische dood van Mohsin Fikri, een visverkoper uit de havenstad Al-Hoceima.