Daar komen de helmen’ is de titel van het nieuwe boek van cartoonist en kunstenaar Mohand Abttoy. Het boek geeft ons inzicht van hoe de Riffijnse volksbeweging gezien wordt door een kunstenaar die betrokken was bij de volksbeweging sinds het begin.

De titel verwijst naar de Riffijnse opstand van 1959, dat beantwoord werd door Rabat door duizenden soldaten naar het gebied te sturen. Duizenden Riffijnen werden toen gedood of ontvoerd en gemarteld.
De grote aanwezigheid van de repressietroepen in Arif, vooral sinds het begin van de volksbeweging, doet veel mensen denken aan de ‘asagwas iqabban’, oftewel ‘het jaar van de (leger)helmen’.

In een gesprek met ArifNews zei Mohand Abttoy dat de titel verwijst naar de opstand in 1959. ”De helmen staan symbool voor de soldaten die het onrecht van de Makhzen (het regime) verdedigen. ‘Iqabban’ staat gegrift in het collectief geheugen van de Riffijnen en gaat terug naar 1959 en zelfs naar de tijd van Abdelkrim Elkhattabi”, aldus Abttoy.

Het boek begint met een introductie met de nodige historische informatie om de cartoons te begrijpen. Naast de cartoons en schilderijen bevat het boek ook een gedicht over Alhoceima, geschreven door Mohand zo’n 25 jaar geleden, met Nederlandse vertaling.