Evrim Yildirim:

Van het Syrische Aleppo tot aan de Iraaks-Iraanse grens, hebben de wrede jihadisten van ISIS en haar geestverwanten duizenden kilometers veroverd,een terroristische ministaat uitgestrekte over groten delen van Syrië en Irak.Een opmars dat door de Saudi Arabië en Koeweit wordt betaald en waarvan het logistiek steun door de Turkse regering Erdogan wordt verleend.

Het verhaal van Irak en het verhaal van Syrië zijn grotendeels hetzelfde – politiek, militair en cultureel.
Twee leiders, een sjiiet, en een Aleviet, vechten voor het bestaan van hun land tegen de groeiende zeer extreme soennitische jihad leger.

Hoe angstaanjagend de extreme jihad leger is? hier een paar voorbeelden:
-Bij het inname van de Iraakse stad Mosul, maakte ISIS via haar twitter account bekend, van het afslachten van 1700 niet soennitische gevangenen.
-ISIS leiders hebben aangekondigd dat zij van plan zijn om sjiitische religieuze leiders te vermoorden en hun heiligdommen te vernietigen.
-ISIS is zelfs zo extremistische dat zelfs Al Qaida zich van de groep heeft gedistantieerd.

We kennen allemaal de diepe bezorgdheid van het westen tegen de territoriale overwinningen van de ISIS terroristen- en de totale vernietiging dat zij met zich meebrengen.
Niemand zal echter zo extreem bezorgd zijn als het als sjiitische Iran, Assad van Syrie en Maliki van Irak. Net wanneer de Syrische strijdkrachten aan het winnende hand zijn, krijgt bondgenoot Maliki harde klappen te verduren.

Saoedi-Arabië blijft zwijgen over de groeiende crisis in Irak, zelfs nu ISIS strijders richting het zuiden naar Bagdad trekken, de Verenigde Staten hebben inmiddels Maliki beloofd hulp te sturen. Koeweit is de situatie aan het monitoren en in Turkije is het de media verboden te berichten over de situatie in Mosul.