Foto: © Twitter / Europol

Tijdens een internationale politieoperatie is vorige week maandag een criminele bende opgerold die ook in ons land actief was. Het netwerk verkocht drugs in Frankrijk, waarvan de opbrengst eerst naar België en Nederland werd gebracht en vervolgens werd witgewassen in Marokko. Dat delen Europol en Eurojust mee, die aan de operatie logistieke en andere steun verleenden.

Dat de naar schatting 300 miljoen euro die al witgewassen is maar moeilijk kon worden opgespoord, is omdat de bende het geld via het Midden-Oosten naar Marokko bracht via informele financiële kanalen. Er werd gebruikgemaakt van de ‘hawala’-systemen die gebaseerd zijn op vertrouwen en buiten de reguliere banksector staan.

Onderzoek bracht aan het licht dat in een tijdspanne van twee maanden minstens 23 geldtransporten werden uitgevoerd tussen België en Nederland. Eurojust, dat de gerechtelijke samenwerking tussen de EU-lidstaten faciliteert, belegde in mei van dit jaar een coördinatievergadering tussen België, Nederland en Frankrijk en creëerde mee een gezamenlijk onderzoeksteam. Europol zorgde voor mobiele kantoren toen de politieteams in actie schoten.

In totaal namen 450 agenten aan de actie deel, die vorige week tegelijk in België, Nederland en Frankrijk werd uitgevoerd. In België werd ongeveer 2,8 miljoen euro cash in beslag genomen, net als acht voertuigen en een semi-automatisch wapen. Ook in de buurlanden werd geld gevonden, samen met wapens, munitie, drugs en goud.