In Marokko is de overheid bezig met een grootscheepse deportatie van Westerse christenen. Bij Marokkaanse christenen groeit ondertussen de angst dat hun toekomst inktzwart is.

Mijn wijk zit op dit moment potdicht. Ik woon namelijk precies tussen drie wegen die Obama en andere hoge piefen de afgelopen uren hebben genomen. Gisteravond heb ik een tijdje staan kijken. Wat een gedoe! Soms heb je het gevoel in oorlogsgebied terecht te zijn gekomen. Soldaten met pantservoertuigen op de kruispunten, helikopters in de lucht, The Beast langs je huis en heel veel blauw op straat.

Dat allemaal voor de nucleaire top. Een belangrijk onderwerp! Goed dat er aandacht is voor deze (dreigende) problematiek. Of de huidige vergadering zoden aan de dijk zet? Ik denk het niet, maar toch. Tegelijkertijd is het schrijnend dat de internationale gemeenschap nauwelijks oog heeft voor christenvervolging. Zo’n uitgebreide top als de NSS nu in Den Haag vraag ik niet eens van Obama en consorten. Gewoon een afkeurende reactie. Putin pikt de Krim in, de wereld is boos. In het Midden-Oosten worden christenen gedood, de wereld is ook boos.

Marokko
Neem nu Marokko. Dit land staat gelukkig niet zo slecht genoteerd wat betreft vrijheid voor christenen als bijvoorbeeld Syrië, Saoedi-Arabië, Irak en Noord-Korea. Toch gaat de situatie in dit land ook de verkeerde kant op. De afgelopen weken (er wordt terecht opgemerkt dat dit fout is, HM) jaren is er een nare tendens waar te nemen in dit Noord-Afrikaanse land. Neem dit bericht uit 2010!

Sinds maart schopt Marokko regelmatig buitenlandse christenen het land uit, op verdenking van bekeringsijver. Volgens de Marokkaanse minister van islamitische zaken zijn de deportaties nodig om een botsing tussen de religies te vermijden. Bij de gedeporteerden zijn Nederlanders, Amerikanen, Britten, Fransen, Zwitsers, Spanjaarden, Canadezen, etc.

Vijandigheid
Wilt u meer of minder christenen in Marokko? Het antwoord van de Marokkaanse overheid is duidelijk. Het was prettig voor Marokko dat de Nederlandse media hier geen lucht van hebben gekregen destijds, anders hadden we toen ook een grote rel gehad in Nederland! Toch?

De christenen in Marokko houden ondertussen hun hart vast. Zij zijn heel bang dat het klimaat ten opzichte van hun positie in de samenleving ook gaat veranderen. De vijandigheid lijkt toe te nemen.

Ook Marokkaanse christenen voelen de vijandigheid jegens hen toenemen. Een priester uit een dorp in de buurt van Marrakesh heeft alle diensten stopgezet. “We vrezen dat ze ons zullen aanvallen tijdens de viering, dus houden we er geen meer. We denken dat de volgende fase gericht zal zijn tegen Marokkaanse christenen”, zei de priester, die verder anoniem wenst te blijven.

Als de Marokkaanse christenen in Marokko gevaar lopen, komen ze wat mij betreft naar Nederland. Van harte welkom!