‘Als kind kwam ik ook in Marokko, maar dan bleven we alleen in het dorpje waar mijn grootouders een huis hadden. Later, toen ik in de zomer alleen ging, was het vaak te toeristisch. Zo zag ik niets van het land”, vertelt Toub.
Geboren in Nederland, maar opgegroeid in de keuken van zijn Marokkaanse moeder waar altijd Marokkaans werd gekookt. ,,Ik wilde Marokko nu echt ontdekken, en vooral de keuken die ik van mijn moeder meegekregen heb. Want naast Nederlander voel ik me toch ook echt Marokkaan.”

Ik wil niet alleen zelf Marokko ontdekken, maar het ook laten zien aan Nederland – Mounir Toub

Primitief
Hij stapt net van zijn motor af; zijn grote liefde. In Mounirs Marokko, zoals het tv-programma zal heten, crost hij van de noordelijke stad Tanger, waar veel Marokkaanse Nederlanders hun roots hebben liggen, naar het zuidelijker gelegen Fès, een kleurrijke stad. Hij praat met de mensen, loopt op de soek – een plaatselijke markt – en gaat langs bij winkeliers.

Hij bezoekt alle lagen van het land. Zo bereidt hij samen met een oude vrouw in de bergen primitief een maaltijdsoep in een pan tussen drie stenen en gaat hij langs bij een kaasboer met een geavanceerd laboratorium in Chefchaouen, een inmiddels toeristisch stadje onder Tanger.

Net heeft hij tajines gemaakt, traditioneel aardewerk om gerechten in te stoven en serveren. ,,Ik wil niet alleen zelf Marokko ontdekken, maar het land ook laten zien aan Nederland. Bij autochtone Nederlanders staan Marokkanen toch vaak slecht bekend.”

Mounirs Marokko is vanaf april 2017 te zien op 24kitchen.