Van de tien verdachten die vorige maand zijn aangehouden in het drugsonderzoek naar voormalig Marokkaans parlementslid en oud-coffeeshophouder Saïd Chaou (50) uit Roosendaal, zitten nog vier mensen in de cel.

Zes anderen, onder wie een broer van de hoofdverdachte, zijn vrij. Ze blijven wel verdachten. Drie growshops annex tuinierwinkels in Etten-Leur en twee horecazaken in Roosendaal die volgens het Openbaar Ministerie met de drugshandel en witwasserij te maken hebben, zijn nog open. De gemeenten bekijken of ze de zaken kunnen sluiten.

Wie is Saïd Chaou?
Aan regeltjes die fors geldelijk gewin en een luxe leventje in de weg staan, had Saïd Chaou vroeger al lak. Als mede-eigenaar van coffeeshop Galaxy aan de Stationsstraat in Roosendaal kruiste hij eind jaren ’90 aan de lopende band de degens met gemeente en justitie en haalde hij bijna wekelijks de krant.

Internationale drugshandel
Bij ontelbare controles bleek dat Saïd, zijn broers en mede-exploitant Miloud B. veel meer hasj en hennep verkochten aan Franse en Belgische drugstoeristen dan de maximaal toegestane 5 gram. Ook toen al bestond het sterke vermoeden bij de recherche dat Chaou grote partijen drugs verkocht aan Franse afnemers.

In 1998 was de gemeente Roosendaal de overtredingen zo beu dat ze de zaak sloot, ondanks verzet van Chaous bekende advocaat mr. Piet Doedens.

Na de sluiting vertrok Saïd Chaou naar zijn vaderland Marokko. Een kort avontuur in de politiek en een zware verdenking van internationale drugshandel later, vluchtte hij in 2010 terug naar Roosendaal. Het was er voor C. kennelijk al snel business as usual.

Gouden kranen
Als het Openbaar Ministerie gelijk heeft, onderhield de Roosendaalse clan de afgelopen jaren een lucratieve drugslijn op Frankrijk. De omzet van het ‘familiebedrijf’ was kennelijk zo groot dat de ‘directieleden’ geldtelmachines gebruikten om de kasstromen bij te houden. De apparaten werden aangetroffen bij de aanhoudingen en invallen op 9 juni op 24 adressen in Roosendaal, Etten-Leur en omgeving. Ook ontdekte de politie die dag vuurwapens, 140.000 euro cash en een hennepplantage. Op een voor 7 ton aangekochte villa ‘met gouden kranen’ aan de Robijndijk in Roosendaal werd beslag gelegd, net als op een Bentley en een appartement in Zuid-Spanje.