Chakib Khyari, Riffijnse militant voor mensenrechten, vertelde in een interview aan de Franse de Bondy Blog tijdens de viering van de vijftigste verjaardag van Amnesty International op zaterdag in Parijs, over zijn gevangenschap. Hij liet daarbij weten dat hij niet kwaad was op Mohammed VI, die hem op 14 april gratieerde om “de fouten van de justitie waar hij slachtoffer van was, te herstellen”.

De activist, blij zijn familie terug te hebben gevonden na bijna twee jaar gevangenschap, beweert niet te veel te hebben geleden in de gevangenis. Wat hem het meest zou hebben geërgerd is zijn transfer naar vier verschillende gevangenissen in slechts 2 jaar.

Chakib laat tijdens de interview ook weten dat hij nooit meer werd benaderd door de Franse televisiezender M6. Nochtans is zijn deelname aan het programma “Exclusieve enquête” van de zender, waarin hij de drugshandel in het noorden van Marokko aan de kaak stelt, de onofficiële oorzaak van zijn aanhouding.

De Riffijnse activist, die ook deelnam aan een rondetafelgesprek onder het thema “De Arabische wereld, van wanhoop naar hoop” voor de 50 jaar van Amnesty International, zegt bezorgd te zijn door het idee dat wat er in Tunesië en Egypte gebeurde, ook Marokko overkomt.

Chakib Khyari, opgepakt in februari 2009, werd in Casablanca veroordeeld tot drie jaar gevangenis en een boete van 753.000 dirhams voor “aanval van constitutionele organen, overtreding van de Code van uitwisseling en geld storten in een buitenlandse bank zonder de toestemming van de Exchange Office”