De rechtbank van eerste aanleg in het Marokkaanse Zagora heeft dinsdag uitspraak gedaan in de zaak tegen acht demonstranten die tijdens de protesten tegen de dorst in de stad waren gearresteerd.
Het vonnis werd in de nacht van maandag op dinsdag rond 2 uur ’s nachts bekendgemaakt. De rechtbank sprak van 2 tot 4 maanden gevangenisstraf uit tegen de demonstranten.

Drie beklaagden werden tot vier maanden gevangenisstraf veroordeeld. Twee anderen kregen drie maanden cel en de twee laatste demonstranten zullen twee maanden in de gevangenis doorbrengen.

Alle beklaagden werden tijdens protesten op 8 oktober tegen het watertekort in de regio van Zagora gearresteerd. Ze werden vervolgd voor verzet tegen ambtenaren in functie, vernieling van openbare eigendommen en deelname aan een verboden demonstratie.

De advocaten van de demonstranten die door de mensenrechtenorganisatie AMDH werden ingeschakeld, hebben reeds laten weten dat de zaak in beroep zou gaan. Zij beschouwen het vonnis als “veel te streng”.

Op 8 oktober werden in totaal 23 mensen gearresteerd. Acht minderjarigen werden vrijgelaten en twee demonstranten werden vrijgesproken. De vijf laatste arrestanten verschijnen deze week voor de rechtbank van Ouarzazate.