(Novum) – Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) wil van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) weten of er zorgtoeslagen naar Marokko worden overgemaakt. Dat laat Omtzigt maandag weten in een reactie op berichten dat de Nederlandse ambassade in Marokko actief informeert hoe toeslagen kunnen worden aangevraagd.

Omtzigt wijst erop dat mensen die in Marokko wonen geen recht op huurtoeslag of zorgtoeslag hebben, en dus ook geen informatie daarover moeten krijgen. Tijdens het debat over de fraude met toeslagen moet Weekers duidelijk maken of er niet toch geld naar het land wordt overgemaakt. Zijn partij heeft daar in 2008 al vragen over gesteld.

Tijdens het debat wil Omtzigt verder weten of er nieuwe gevallen zijn van fraude. Ook wil hij duidelijkheid over de andere gevallen van structurele fraude. Weekers maakte in zijn feitenrelaas melding van in totaal 280 gevallen die de FIOD heeft onderzocht, maar hij heeft de lijst volgens Omtzigt nog steeds niet naar de Kamer gestuurd. Omtzigt wil weten wat de staatssecretaris met die andere zaken heeft gedaan.

De SP wil tijdens het debat vooral een duidelijke reactie van Weekers op wat zijn ambtenaren hebben gezegd. Volgens vakbond Abvakabo hebben die al veel eerder aan de bel getrokken, ofschoon Weekers volhoudt pas sinds kort over de fraude door Bulgaren te weten. “Hij moet duidelijkheid geven”, zegt Arnold Merkies maandag.

De SP houdt er verder rekening mee dat Weekers zich genoodzaakt ziet om dinsdag af te treden. “Wij houden rekening met alles”, zegt Merkies. Een motie van wantrouwen heeft zijn partij niet op voorhand in de achterzak. De SP gaat ‘open’ het debat in, benadrukt hij. “We laten het afhangen van het debat.”