Er moet een nieuw visserij-akkoord komen tussen Europa en Marokko. Dat zegt Lambert van Nistelrooij, Europarlementariër voor het CDA/EVP in BNR Europa van vandaag.

Eind vorig jaar presenteerde de Europese Commissie een nieuw protocol, maar dat haalde het niet in het Europees Parlement.

Een overgrote meerderheid van de Europese Volkspartij, waar het CDA deel van uitmaakt, stemde vorige maand wel vóór de verlenging van het protocol. Maar dat was niet toereikend: het protocol haalde niet genoeg stemmen.

Foutje
De visserijovereenkomsten tussen de EU en Marokko werden niet verlengd. “Er is wat fout gegaan,” zegt Van Nistelrooij. Hoewel voornamelijk Spanjaarden actief zijn voor de Marokkaanse kust, zijn er ook Nederlandse kotters actief, maar “vissers uit Katwijk, Scheveningen, IJmuiden et cetera krijgen nu geen compensatie”, zegt Van Nistelrooij.

Lucas Hartong, Europarlemetariër voor de PVV reageert verbijsterd op het onderkoelde ‘Er is iets misgegaan’ van zijn CDA-collega. Het voorstel is met overgrote meerderheid weggestemd en al in de eerste ronde, wat uiterst ongebruikelijk is. Van de Groenen, en socialisten tot de liberalen en onafhankelijken hebben tegengestemd. Omdat het protocol, zo zegt Hartong, ‘van geen kant deugde’.

Westelijke Sahara
Belangrijkste was dat vissen voor de kust van de Westelijke Sahara ook in het protocol was opgenomen, een gebied dat door Marokko is geannexeerd, maar deze annexatie wordt door de EU niet erkend.

Er zal dus nog heel wat moeten worden aangepast, voordat het visserij-akkoord kan worden verlengd, aldus de PVV-Europarlementariër