Marokko. De Marokkaanse stad Casablanca is een mix tussen het oosten en het westen. De metropool is ook het beginpunt van velen die door het land willen reizen.

Casablanca, wereldberoemd door de gelijknamige film en de Hassan II Moskee, is een mix tussen het authentieke oosten en het moderne westen. Voor velen is de metropool met bijna vier miljoen inwoners ook het beginpunt van een reis door Marokko.

De stad, gesticht rond het jaar 1770, werd door sultan Sidi Mohammed Ben Abdallah wederopgebouwd, nadat deze door een aardbeving was vernietigd en door de Portugezen werd verlaten. De herbouwde stad werd door de sultan Dar El Beida genoemd, naar de Arabische vertaling van de Portugese naam “Het Witte Huis” . De Spanjaarden kregen vervolgens het recht er een commercieel centrum te stichten en vertaalden op hun beurt de naam naar het huidige Casablanca.

Een (commercieel) centrum is Casablanca nog steeds en met een belangrijke lucht- en zeehaven is het de grootste stad van Marokko. Nachtclubs, ‘high end’ galeries en een shopping mall, hebben hun intrede gedaan in deze Islamitische stad met veel westerste tinten. Voor wat meer traditioneel winkelen is het Quartier Habous een aanrader. Deze wijk met leuke winkeltjes heeft nog het meeste weg van een Marokkaanse souk met de gebruikelijke souvenirs, zoals tajines, lederen tassen en sieraden. Ook de centrale markt ten zuidoosten van de oude medina is een leuke markt waar het Marokkaanse marktleven volop te ervaren is.

Onmisbaar is een bezoek aan de Hassan II Moskee. In 1986 gaf de toenmalige koning opdracht tot de bouw van dit indrukwekkende bouwwerk. Kosten nog moeite werden gespaard tijdens de vijf jaar durende bouw van de op twee na grootste moskee ter wereld. Alleen de Al Masjid al-Haram in Mekka en de Masjib an-Nabawi in Medina zijn groter. De marmeren vloer biedt ruimte aan 25.000 gelovigen en buiten is nog eens plaats voor 85.000 mensen extra. Met de hoogste minaret ter wereld, twee schitterende hammams en zelfs een dak dat open en dicht kan schuiven is het een imposant bouwwerk dat je gezien moet hebben.

De romantische dramafilm ‘Casablanca’ uit 1942 met Humphrey Bogart en Ingrid Bergman heeft de stad wereldwijd bekend gemaakt. In Rick’s Café kun je nog altijd de sfeer proeven van de film, zodra je er binnenstapt. Het restaurant is door de Amerikaanse diplomaat Kathy Kriger opgezet. Het is een van de nagebouwde filmlocaties waar delen uit de film terug te vinden zijn. De roulettetafel, de fiches op nummer 21, de sfeer en de pianomuziek zijn hier allemaal tot in detail terug te vinden. Saillant detail is dat de film niet opgenomen is in Casablanca, maar bijna helemaal in een studio in Los Angeles.

Uitkijken over de zee of naar voorbijgangers kan vanaf de Boulevard de la Corniche. Dit is een leuke boulevard aan zee met clubs en bars. Bij goed weer is de boulevard vol met zonaanbidders en jonge mensen die er komen om te zien en gezien te worden. Ook enkele goede visrestaurants zijn hier te vinden.