In aanwezigheid van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en rector Carel Stolker van de Universiteit Leiden opent minister Jet Bussemaker van OCW op 1 maart het nieuwe pand van het NIMAR (Nederlands Instituut in Marokko) in Rabat. Dit instituut maakt sinds 2015 deel uit van de Universiteit Leiden.
Uitvalsbasis voor de Arabische wereld
Het NIMAR verzorgt onderwijs, faciliteert onderzoek en draagt actief bij aan de kennis in Nederland van de Marokkaanse talen, culturen en samenleving. Het instituut staat open voor alle studenten die studeren aan een Nederlandse universiteit of hogeschool. Dankzij de nieuwe huisvesting kunnen meer studenten, onderzoekers en andere professionals gefundeerd kennis maken met Marokko en de Arabische wereld.

Programma opening
Bij de opening van het nieuwe pand spreken Bussemaker, Stolker en Aboutaleb met Nederlandse studenten die er momenteel het Rabat-semester Arabisch volgen. Aboutaleb is voorzitter van de Maatschappelijk Adviesraad van het NIMAR. Stolker tekent op 2 maart een overeenkomst met de Université Mohammed V in Rabat om de samenwerking op diverse terreinen te verstevigen, onder andere op het gebied van Museum Studies en African Studies.

Het is een pand uit de jaren ‘30 van de 20e eeuw en ligt in de oude ambassadewijk van Rabat.

Het is een pand uit de jaren ‘30 van de 20e eeuw en ligt in de oude ambassadewijk van Rabat.

Doorstart
Het NIMAR bestaat sinds 2006 en functioneerde tot 2015 onder de hoede van de Radboud Universiteit Nijmegen. Dankzij een subsidie van bijna 2,5 miljoen euro van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kon het instituut een doorstart maken.

Bron