Burgemeester Ahmed Marcouch is ontstemd over de berechting van Nassar Zafzafi. Zafzafi is de leider van de protestbeweging namens de bewoners van de Rif-regio in Marokko. Hij heeft zijn zorgen geuit op zijn Facebook-pagina.

Moeilijke positie van Rif bewoners

Bewoners van de regio rond het Rif-gebergte voelen zich al jaren achtergesteld in Marokko. Voormalig koning Hassan II sloeg toen hij kroonprins was een opstand in het noorden met grof geweld neer. Zijn gehele regeerperiode liet hij het gebied links liggen. Hij kwam er nooit en de regio hoefde ook niet op ontwikkelingsgeld te rekenen.

Er zijn volgens de bewoners bijvoorbeeld onvoldoende ziekenhuizen en universiteiten. Ook zijn de wegen slecht, vinden ze. Nog steeds vertrekken vooral jonge mannen bij gebrek aan werk naar Europa.

Verder is het gebied al sinds 1958 een militaire zone. Ook daar willen de demonstranten dat daar een einde komt. In het gebied wonen ruim 3 miljoen Marokkanen van de ruim 35 miljoen Marokkanen.

Illegale zwaardvis

De protesten begonnen eind 2016 nadat in de stad Al Hoceima visverkoper Mohsin Fikri was omgekomen in een vuilniswagen. Omdat de man illegaal zwaardvis had gevangen in de maanden oktober en november, werden zijn spullen in beslag genomen. De politie wilde de gevangen vissen vernietigen in de vuilniswagen. Uit protest sprong Mohsin Fikri in de vuilniswagen, waarna hij overleed door verdrukking.

Op dit moment is in Casablanca het proces begonnen tegen Nassar Zafzafi, één van de leiders van de zo genoemde Hirakbeweging. Nassar Zafzafi is een van de 54 personen van de beweging die terechtstaan in Marokko. Hij werd vorig jaar mei opgepakt en zit al ruim 10 maanden in een isolatiecel. Nassar Zafzafi wordt wel gezien als één van de eerste leiders die de demonstratie starten  De mensenrechten in de cel zijn twijfelachtig. Volgens Nassar Zafzafi heeft hij regelmatig bruin kraanwater in zijn cel.

Niet terecht

Volgens Marcouch is de vervolging van Zafzafi niet terecht. Dinsdagochtend liet de burgemeester van zich horen op zijn Facebookpagina. “Leider protesten Marokko berecht. Zijn misdrijf ? : opkomen voor vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid voor mensen die al ruim een eeuw honger lijden, vernederd en gemarginaliseerd door een corrupte en rancuneuze overheid!“. Eerder uitte de burgemeester zijn zorgen bij RTV Arnhem over de bewoners van het Rifgebied.

Bron:houvanarnhem.nl