Op de culturele en politieke rechten van de Imazighen in de Libië te bepleiten is de Amazigh hoge raad van Libië neergestreken in Amsterdam. De Imazighen zijn niet blij met het huidige democratiseringsproces en de positie van de Amazigh taal en cultuur in de post-Qaddafi tijdperk hierin. Nadat de rechten van de Imazighen meer dan 40 jaar zijn gemarginaliseerd en hoewel zij zich hard hebben ingezet voor de revolutie in Libië zien zij nog geen enkele erkenning van hun taal en cultuur. Zij hebben een rondgang door Europa en zullen hierbij ook een Nederlandse burgemeester ontmoeten.

Buitenlandse bemoeienis
De voorzitter van de raad Ibrahim Makhluf gaf aan dat ook buitenlandse bemoeienis het democratiseringsproces belemmert. Zo zou Saoedi-Arabië een sektarische burgeroorlog willen ontketenen in Libië door een hetze te creëren tegen de Imazighen die een Abbadite stroming aanhangen. Ook zouden andere Arabische staten de Amazigh opstanding willen belemmeren omdat zij deze een dreiging vinden vormen voor de Arabische eenheid. In het land zouden verschillende geheime en veiligheidsdiensten actief zijn die de soevereiniteit van Libië ondermijnen.

Boycot en autonomie
De Amazigh hoge raad besloot het Libische parlement en andere politieke instituties te boycotten. Dit vanwege de politieke ongrijpbaarheid van de situatie in Libië en de miskenning van de Imazighen. De raad gaf in een interview aan Amazightimes aan dat de Libische democratiseringsproces en staat mislukt is omdat het de Libische autoriteiten ontbreekt aan legitimiteit en autoriteit. De raad sluit niet uit dat autonomie een reële alternatief kan zijn voor de Imazighen in Noord- west Libië. Zij sluiten andere scenario’s ook niet uit. Hoewel zij ervan bewust zijn dat verschillende internationale verdragen autonomie mogelijk maken hopen zij vooralsnog op erkenning van hun rechtspositie in een soevereine Libië.

Internationale gerechtshof
Vanwege het onrecht en agressie waarmee de Imazighen geconfronteerd worden zullen de Imazighen hun kwestie ook voorleggen aan het internationale gerechtshof voorleggen. Dit zegt de burgemeester van de Libische stad Jadu Fathi Hasluk. De delegatie van de Hoge raad van Imazighen zal de komende tijd de VN in Geneve en het Franse Parlement aandoen en zal ook de Amsterdamse burgemeester Van Der Laan ontmoeten.