Marokko dreigt al in de tweede Afrikaanse kwalificatieronde te worden uitgeschakeld voor de WK-eindronde van 2014. Zaterdag speelde de formatie van bondscoach Erik Gerets ook het tweede groepsduel, tegen Ivoorkust (2-2), gelijk. Hierdoor bezet Marokko in zijn poule de derde plaats achter Ivoorkust en Tanzania. Het eerste groepsduel bij Gambia eindigde in 1-1.

‘Het WK halen wordt geen gemakkelijke opdracht’, beseft Gerets, wetende dat alleen de poulewinnaar doorgaat naar de derde en laatste plaatsingsronde. ‘De pech is dat Ivoorkust nu eenmaal het beste team in Afrika is.’

De positie van de oud-PSV’er staat onder immense druk sinds het echec tijdens de strijd om de Afrika Cup. In januari werd Marokko, vooraf beschouwd als een van de favorieten voor de eindzege, al in de groepsfase uitgeschakeld. In een relatief eenvoudige poule verloor het destijds van Tunesië en Gabon.

‘Marokko heeft veel jongens die nog moeten groeien’, aldus Gerets. De Marokkaanse bond heeft laten weten de positie van de Belg te evalueren na de eerste twee groepsduels van de tweede kwalificatiefase. De voorbije periode genoot Gerets belangstelling van zijn voormalige werkgever Olympique Marseille, de Belgische bond en enkele Turkse clubs.