In een uitverkochte zaal van Paradiso ging afgelopen donderdag de film Black, in het bijzijn van de regisseurs Adil El Arbi, Bilall Fallah en een deel van de cast in première.

Nasrdin Dchar kondigde de film aan en trad op als gastheer voor de rest van de avond.

Het verhaal in Black draait rond de gedoemde liefdesrelatie tussen Mavela, een zwart meisje dat lid is van de Black Bronx, en Marwan, een Marokkaanse jongen die lid is van de 1080’ers. De actualiteit van jeugdbendes die de Brusselse probleemwijken teisteren wordt in deze film in ijzersterke, rauwe beelden naar voren gebracht. De regisseurs zijn er dan ook niet voor teruggedeinsd om het publiek te confronteren met ongefilterde situaties zoals vecht- of verkrachtingsscènes, die de dagelijkse kost zijn in deze wijken.

Na afloop stak Narsdin zijn bewondering voor de film, regisseurs en cast niet onder stoelen of banken voor een minstens even enthousiaste zaal. In het gesprek dat daarop volgde met de regisseurs en de twee hoofdrolspelers Martha Canga Antonio en Aboubakr Bensaïhi werd toegelicht hoe de film tot stand is gekomen; script schrijven, (niet de favoriete bezigheid van de regisseurs), streetcasting die vijf maanden duurde maar 16 onwaarschijnlijk sterke acteurs heeft opgeleverd en dertig dagen draaien.

De regisseurs hebben dan ook een eigen castingbureau opgezet en nodigde jongeren in de zaal op om te reageren.

De acteurs die19 en 20 jaar zijn en al aardig wat bekendheid genieten leken nog wat beduusd. Zij vertelden hoe zij bij de film betrokken raakten en hoe hun ouders reageerden op de film en hun rol daar in. De avond werd afgesloten met een optreden van de Belgische rapper Bringhim en Soul’Art de band Martha Canga Antonio.