Ongeveer 48% van de migranten die in Spanje aankwamen tussen de tweede helft van 2017 en 2018, rapporteerde slachtoffer te zijn van ten minste één van de vijf daden gerelateerd aan mensenhandel, uitbuiting en misbruik, van wie de meerderheid Rifijnen zijn, meldt de Spaanse krant El Pais.

Volgens een rapport van de internationale organisatie voor migratie (IOM), gebaseerd op interviews met 1.341 mensen, is ongeveer 48% van de migranten die in Spanje aankomen slachtoffers van één van deze misdaden: fysiek geweld, ontvoeringen, dwangarbeid, gearrangeerde huwelijksaanbiedingen of onbetaalde banen. De organisatie merkte daarbij op dat 46% van de gevallen Marokkanen zijn.

“De respondenten die het meest te lijden hadden van geweld kwamen uit de Rif, de belangrijkste partner van Spanje in de strijd tegen illegale immigratie”, oftewel 46% van de ondervraagde gevallen, merkt El Pais op.

Volgens IOM is fysiek geweld de meest voorkomende vorm van agressie, gerapporteerd door 41 procent van de ondervraagden.