AmazighTimes:Hans de Wildt

Als er een bezienswaardigheid in Marokko is die je echt gezien moet hebben, is het de Hassan II-Moskee in Casablanca.

Als je van Marrakech naar Casablanca rijdt volg dan de kustweg. Voor je de stad bereikt zie je een baai met rotsen. Daar moet je stoppen voor het mooiste uitzicht op deze Hassan II-Moskee.
Je ziet deze op een na grootste moskee ter wereld, met zijn 200 m. hoge minaret vanaf het blauwe water van de Atlantische oceaan. Hij staat op een smalle rotspunt die in de zee uitsteekt Echt schitterend !!

Natuurlijk wil je hem ook nog bezoeken. En inderdaad je gelooft je eigen ogen niet. Je komt in een gebedsruimte met een gedeeltelijke glazen vloer waar maar liefst 25.000 gelovigen terecht kunnen.
Het gehele complex is 9 ha groot, ligt voor 1/3 deel onder zeeniveau, is bestand tegen aardbevingen en heeft een uitschuifbaar dak !
De minaret die prachtig versierd is, heeft een vloeroppervlak van 25 x 25 m. Het is alleen maar marmer, graniet en onyx wat je ziet en dan afgewerkt met cederhout.
De hele koepel van de gebedsruimte is versierd met houtsnijwerk en glinsterende schilderingen. Boven bevind zich een vrouwengalerij die plaats biedt aan 5000 vrouwen. De trap naar deze galerij is een kunstwerk op zich. Veel bogen en zuilen van graniet en marmer ondersteunen deze trap die verder verfraaid is met sierlijk houtsnijwerk. Deuren zijn bekleed met koper en titanium.
Deze schitterende moskee (1993) wordt druk bezocht en wachtrijen zoals in de Efteling zijn dan ook geen uitzondering.

Wil je de moskee in alle pracht en praal aanschouwen zonder dat er honderden en soms wel duizend Marokkanen voor jouw camera staan, ga dan om 9 uur ‘s morgens.
Wil je nog meer rust, ga dan op Zondagmorgen 9 uur. Je bent dan bijna alleen en ziet de ruimtes zoals geen ander !!!

BRON:columbusmagazine