Persbericht

Op vrijdag 1 april wordt een bijzondere benefietavond georganiseerd in Podium Grounds, in Rotterdam.
Al weken lang wordt het Rif gebied, in Noord-Marokko, bijna dagelijks geteisterd door aardbevingen. Vele mensen, vooral in afgelegen gebieden en in de bergen, leven in onzekerheid en zijn de grote aardbeving van 2004 niet vergeten. Toen kwamen meer dan 600 mensen om het leven. Sommigen zijn reeds hun huis verloren. Mensen slapen uit angst buiten, maar hebben bijvoorbeeld geen tenten om in te schuilen. De benefietavond in Podium Grounds wordt georganiseerd door de spontaan opgerichte projectgroep ‘Help Arif’ en is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor die gezinnen die niets hebben.
Ook veel Nederlandse Imazighen (Berbers) maken zich ernstige zorgen over de aanhoudende aardbevingen in de Rif. “Er is dagelijks veel contact met familie in het gebied. De bevingen worden steeds heftiger en men is bang voor wat er nog komen gaat, aangezien er verschillende signalen zijn dat een grote aardbeving, zoals die van 2004, slechts een kwestie van tijd is. Wij zijn begaan met de mensen in het gebied. Velen kunnen uit angst hun huizen niet meer betreden en kinderen ondergaan trauma’s en worden niet of slecht begeleid of opgevangen,” zeggen de initiatiefnemers van de benefietavond.

Met het ingezamelde geld wil de projectgroep een aantal gezinnen helpen wiens huizen zijn beschadigd en onbewoonbaar zijn. “Het geld wordt dan bijvoorbeeld besteed aan het repareren van een dak. Wij doneren ook bouwspullen en basisvoorzieningen voor de kinderen. Eén gezin die we gaan helpen had een lemen huisje in de bergen. Dat huisje is niet meer bewoonbaar.”

“Podium Grounds heeft snel en zonder na te denken de locatie beschikbaar gesteld voor de benefietavond en daar zijn we ontzettend blij mee en dankbaar. De benefietavond is tevens een mogelijkheid voor mensen om kennis te maken met de rijke cultuur van de Rif. De kunsten, muziek, creativiteit komen in de spotlights door middel van vele gedoneerde producten voor de veiling en natuurlijk de optredens van artiesten uit Nederland en België, waaronder de bekende sociaal geëngageerde zangers Fatoum uit Brussel. Zij is een voorbeeld voor veel Amazigh (Berber) vrouwen en staat ook symbool voor creativiteit en kracht.”

Het programma voor 1 april ziet er als volgt uit:
– Live muziek van Fatoum (België), Jamal Hamid & Samira, Fatima Zohra / Juan Noguera, Firqat Tabassam (België) en Hassan Benhammou.
– Poëzie van Mimoun Essahraoui, Shida Boukhizou, Ahmed Essadki, Fatima El Ouali, Naima Farisi en Derek Otte.
– Dans van De Dans-‘RUH’ (Belgie) en comedy van Soufiane Moussouli.

En verder is er ook eten & drinken, verkoop van verschillende Riffijnse producten en een fotohoekje waar bezoekers een ‘meet & greet’ kunnen krijgen met de artiesten.

Doneren: Mensen kunnen ook geld doneren via bankrekening NL66 ABNA 0618414045, onder vermelding van ‘Help Arif’. Meer informatie: Facebook
Vrijdag 1 april | 19.00 uur | | € 15,- | Podium Grounds,
Pieter de Hoochweg 125, 3024 BG Rotterdam