Het Belgisch Kamerlid Luk Van Biesen heeft goed naar Mark Rutte en Ahmed Aboutaleb gekeken: hij riep een collega op om terug te gaan naar Marokko.
Donderdagmiddag vond een debat plaats in de Kamer van België en toen Meryame Kitir (SP.A) haar woordje deed zou iemand ‘Ga terug naar Marokko’ hebben geroepen. Kitir zelf en parlementslid Kristof Calvo weten zeker dat het om Van Biesen gaat. Die ontkent (uiteraard) in alle toonaarden. Het debat ging over een golf van ontslagen.

‘Ik heb collega Luc Van Biesen dat horen zeggen. Ik kan dit niet aanvaarden, zoiets kan niet in het parlement’, verklaarde Calvo achteraf bij VTM. ‘Als het klopt wat meneer Calvo zegt, dan is dat ongepast en vraag ik die persoon zich te verontschuldigen bij de betrokkene’, riep kamervoorzitter Siegfried Bracke op.

Kitir zelf reageerde ook: ‘De uitspraak is gevallen na mijn tussenkomst aan de premier over de ontslagen bij Caterpillar, toen ik terug op mijn plaats ging zitten. De uitspraak maakt mij kwaad en ik pik dat niet. Ik zal er ook verder mee gaan. Wat me nog bozer maakt, is dat het feit dat dit in de Kamer kan gebeuren, het beste bewijs is dat racisme nog heel sterk is en dat we daarop moeten reageren.’

Van Biesen verliet de Kamer hoofdschuddend na het tumult: ‘Indien mijn tussenkomst verkeerd werd begrepen, wil ik mij daarvoor verontschuldigen. De woorden waarvan ik word beschuldigd, heb ik nooit gezegd en zou ik nooit gebruiken. Wie mij kent, weet dat.’