België: Expo toont 50 jaar Marokkaanse immigratie

 

BRUSSEL – In de Kruidtuin in Brussel vindt Nass Belgica plaats : een expo over vijftig jaar Marokkaanse immigratie in België.

Nass Belgica is uniek. Het is de allereerste keer dat er een omvangrijke tentoonstelling plaatsvindt die de diverse facetten van Marokkaanse immigratie in België belicht. De tentoonstelling is meer dan een geschiedenisles. Naast de historische documenten en archiefbeelden zijn er ook verschillende kunstwerken en getuigenissen. Er wordt getoond hoe het dagelijkse leven van de gastarbeiders er uitzag en er wordt beschreven hoe de Belgen van toen tegenover hun nieuwe exotische buren stonden.

De tentoonstelling wil vooral de stereotypen van beide culturen ontkrachten. Daarnaast wil de expo ook een eerbetoon zijn aan de bijdrage van de Marokkaanse immigratie in ons land. Vele kunstenaars zijn van Marokkaanse origine, maar wonen en werken in andere landen. Younes Baba Ali pendelt bijvoorbeeld tussen Brussel en Casablanca. Hij is verantwoordelijk voor de geluidsinstallatie Tout le monde s’ appelle Mohamed. De tentoonstelling kadert binnen het officiële herdenkingsprogramma van vijftig jaar Marokkaanse immigratie in ons land. Ze loopt nog tot 28 maart in België. Daarna verhuist ze naar Frankrijk en Marokko

Lees ook: Brein achter spectaculaire overval in Marokko gearresteerd in België