Aan het oud gemeentehuis van Ninove verving de extreemrechtse vereniging Voorpost vanmiddag een Turkse en Marokkaanse vlag door de Vlaamse Leeuw. De vlaggen wapperden aan het balkon, in het kader van een tentoonstelling rond vijftig jaar migratie. Voorpost vond ze echter provocerend.

“Voorpost vindt dat er helemaal geen reden is tot het vieren van 50 jaar migratie”, zegt actieleider Nick Van Mieghem. Een tiental Voorpostmilitanten bezette vanmiddag het balkon en ontvouwde een spandoek met teksten zoals “STOP! De multiculturele waanzin!”. De vlaggen werden intussen verwijderd en vervangen door de Vlaamse Leeuw.

De lokale politie van Ninove kwam ter plaatse en identificeerde de actievoerders, daarna werd hen gevraagd het pand te verlaten. Niemand werd gearresteerd en er waren ook geen problemen, zegt de lokale politie nog.

Vorige week haalde Guy D’haeseleer, kopman van de lokale partij Forza Ninove en lijsttrekker voor Vlaams Belang voor het Vlaamse Parlement, op sociale media nog uit naar de vlaggen.