Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken probeert voorlopig via onderhandelingen Marokko zo ver te krijgen dat het meewerkt aan het stopzetten van de export van uitkeringen naar dat land. Een verdrag met Marokko zegt hij nog niet op. Asscher liet dat donderdag in de Tweede Kamer weten.

Hij leek daarmee in eerste instantie in aanvaring te komen met VVD-Kamerlid Anoushka Schut, die op hoge toon eiste dat het verdrag wordt opgezegd.

“De maat is vol.” Later nam ze gas terug. Ze geeft Asscher voorlopig de ruimte verder te onderhandelen. CDA, D66 en SP concludeerden daarop dat Schut ‘een te grote broek had aangetrokken’. Volgens Pieter Heerma (CDA) maakte ze ‘een buiklanding’

Tegenvaller schatkist

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen over het stoppen van de export van uitkeringen. Dat is echter blijven steken in de Eerste Kamer, die vooral juridische bezwaren heeft. Asscher heeft de Raad van State hierover om advies gevraagd. Dat is nog niet binnen.

Volgens de minister kan het verdrag niet zo makkelijk worden opgezegd zolang het wetsvoorstel nog niet is aangenomen. De VVD meent dat dit wel mogelijk is. Schut drong er op aan om het vóór 1 juli te doen, maar hield een motie voorlopig nog op zak.

Mocht de export van uitkeringen naar Marokko voorlopig doorgaan, dan is er sprake van een tegenvaller voor de schatkist. Volgens Asscher bedraagt die enkele miljoenen euro’s.
ANP