Tijdens een benefietconcert voor Mali kocht HvA-docent en schrijver Asis Aynan begin dit jaar een Berbervlag. Een tijdje daarna was hij in homoboekhandel Vrolijk, inmiddels failliet, aan de Paleisstraat. Daar viel het hem op: de regenboogvlag en de Berbervlag leken met al die kleurtjes ‘verdomd veel’ op elkaar.

Hij vroeg een Turkse kleermaker om beide vlaggen aan elkaar te naaien. Vandaag, tijdens de Canal Parade, hangt Aynan de vlag uit het raam van zijn huis aan de Prinsengracht.

Wat bracht je tot deze actie?
‘Berbers en homo’s zijn in Nederland twee behoorlijk aanwezige minderheidsgroepen. Daarom – en omdat de vlaggen dus wel wat weg hebben van elkaar – vond ik het aardig om ze aan elkaar te naaien. Ook staan beide vlaggen niet voor een land, maar een groep. Maar het gaat me niet om een zwaar politiek statement of om het uitlokken van reacties. Eerlijk gezegd: ik vond het vooral wel lollig. Door het mooie weer kom ik ineens op dit soort ideetjes, denk ik.’

Geen diepere boodschap dus?
‘Nee, het is zomerse zotheid, maar als ik iemand met deze actie een hart onder de riem steek, dan is het zelfs een nobele daad.’

In je column in Folia Magazine heb je je desondanks meerdere malen uitgelaten over homofobie.
‘Oh ja, ik heb er ook zeker wel een mening over. Wat ik vooral zorgelijk vind is de toenemende mate van intolerantie jegens homo’s in Europa. In Rusland, Frankrijk, Macedonië onlangs. Ik heb mij als hetero ontzettend verbaasd over de protesten in Parijs tegen het homohuwelijk. Op de middelbare school leerde ik dat de Verlichting ontstond in Parijs, maar daar was de afgelopen maanden weinig van te merken. Ik ben blij dat de verlichte geest uiteindelijk heeft gezegevierd en het homohuwelijk nu is toegestaan.’

Ga je zelf op een boot staan vandaag?
‘Nee, ik zit eersterangs in mijn woning. Ik blijf dus lekker thuis en ga een beetje naar mensen zwaaien. Ik ben benieuwd wat er dit jaar weer voor capriolen worden uitgehaald.’

BRON