Amnesty International heeft een waarnemer naar Marokko uitgezonden om de kwestie om de marteldood van Karim Lachqar in Al Hoceima te onderzoeken. De waarnemer Sirine Rached zou van plan zijn om de dood van K. Lachqar op te nemen in het jaarlijks rapport van Amnesty International over marterpraktijken door politie-eenheden in Marokko.
Onbetrouwbaar politieonderzoek
Getuigen hebben gemeld dat de rapporteur contact heeft opgenomen met zowel de lokale afdeling van mensenrechtenvereniging (AMDH) als de advocaat van de nabestaanden van het slachtoffer. De advocaat is in de hand genomen omdat de nabestaanden het sterke vermoeden hebben dat de autoriteiten de kwestie in de doofpot willen stoppen. De vertegenwoordigster van Amnesty verklaarde dat de procureur generaal (openbare aanklager), die verantwoordelijk is in dergelijke rechtsonderzoeken, geheim hield dat hij het onderzoek wilde beëindigen. Tevens heeft ze de gaf ze aan dat de vermoedens over de marteldood van Lachqar bevestigd werden. In het rapport van de waarnemer zou opgenomen dat het ingestelde interne onderzoek agenten bewust voor hebben gekozen om de getuigenis van de hoofdgetuige R. Al-Ablak te negeren en niet mee te nemen in het onderzoek om hun collega’s een hand boven het hoofd te houden. In het verleden had Marokkaanse minister Choubani ontkent dat Karim een marteldood is gestorven. Zijn collega minister Ramid had zelf wel erkent dar dat er martelingen plaatsvinden op politiebureaus.
Zichtbare verwondingen
De krant Al-ahdath heeft ook gemeld dat de getuige, de vriend van Lachqar, meer dan een uur een gesprek heeft gehad met de rapporteur. De getuige zou zijn bevraagd over de verloop van de arrestatie en over of hij kan bevestigen dat Lachqar werd gemarteld en geslagen na diens aanhouding. Ook zijn hem vragen gesteld over de zichtbare verwondingen over het hele lichaam van Lachqar waaronder een gapende wond op diens voorhoofd. De getuige meldde dat Lachqar buiten het zicht van zijn vrienden hardhandig is aangepakt waarna hij met zichtbare verwondingen in de politiebus werd gegooid. In de getuigenis van zijn vriend zei Lachqar wijzend naar zijn verwondingen: “Kijk maar, kijk wat ze jouw held hebben aangedaan”.
Verscheurde kleding
De nabestaanden van het slachtoffer hebben de rapporteur verzocht om te werken aan het vrijgeven van de resultaten van het forensisch onderzoek van de politie-eenheid die onder verantwoording van de minister van justitie opereerde. De nabestaanden zeggen overtuigd te zijn van het feit dat Lachqar ernstig werd mishandeld vlak voor zijn dood en dat ze hier bewijzen voor hebben zoals zijn verscheurde kleding die Lachqar op die bewuste dag droeg. “als Lachqar gevallen zou zijn zoals het politie rapport meldt, dan is het niet logisch dat zijn kleding verscheurd werden op een wijze die duidelijk doet vermoeden dat hij fysiek ernstig is gemarteld’’. Aldus 1 van de nabestaanden.
Politiepesterijtjes
De Marokkaanse mensenrechtenvereniging AMDH verklaarde dat Lachqar op de bewuste dag samen met nog 3 vrienden aan de kant werden gezet bij de controlepost net buiten Al Hoceima. Toen de politie de chauffeur van de auto naar de autopapieren en identiteitsbewijzen vroeg protesteerde Lachkar omdat hij het niet eens was met de wijze waarop de politie omgaat met de inwoners van de stad. De politie zou mensen willekeurig aanhouden en intimideren waardoor het meer lijkt op pesterij.
Tegenstrijdigheden
In de eerste verklaring van de politie stond dat Lachqar tijdens een routinecontrole werd aangehouden voor openbare dronkenschap. Hierna zou hij een paar keer op zijn gezicht zijn gevallen waarna de politie hem naar het ziekenhuis zou hebben gebracht. De dienstdoende arts weigerde echter in de overlijdensverklaring op te nemen dat hij in het ziekenhuis stierf. De politie verklaarde vervolgens een paar dagen later dat Lachkar inderdaad eerst naar het politiebureau is meegenomen voor verhoor maar dat hij daarna in leven naar het ziekenhuis werd gebracht.