Na Human Rights Watch heeft ook Amnesty International aan Marokko gevraagd om onderzoek te doen naar de omstandigheden van de dood van Hayat, die omkwam toen de boot waarmee ze naar Spanje wilde vertrekken onder vuur werd genomen door de koninklijke marine.

“Amnesty International roept de Marokkaanse autoriteiten op om een volledig en onafhankelijk onderzoek te doen naar de omstandigheden van de dood van #Hayat op een boot die door de koninklijke marine werd onderschept.”, schreef de organisatie maandag op Twitter. Het onderzoek moet ook betrekking hebben tot de drie Marokkanen die bij het schietincident gewond raakten.

De Koninklijke marine stelde enkele dagen geleden in een verklaring dat enkel de Spaanse bestuurder van de motorboot zichtbaar was en dat hij weigerde mee te werken. De migranten waren onder een zeildoek “met dezelfde kleur als de zee” verborgen en waren dus niet zichtbaar voor de militairen.

Honderden Marokkanen hebben via de hashtag #Quiadonnélordre (#Wiegafhetbevel) op social media eveneens een onderzoek gevraagd naar de dood van Hayat. De jonge vrouw studeerde aan de rechtenfaculteit in Tetouan en wilde in Spanje een baan vinden om haar familie te helpen