De internationale ngo Amnesty International heeft woensdag de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez, die vrijdag naar Marokko reist, gevraagd om met Rabat de mensenrechtensituatie in de Westelijke Sahara en de Rif te bespreken.

In een notitie riep Amnesty International Marokko op “een einde te maken aan de intimidatie van mensenrechtenverdedigers, verdedigers en journalisten”. Ze vroeg het Koninkrijk ook om “vervolging te stoppen om voor de hand liggende politieke redenen.”

Het persbericht herinnert eraan dat in 2019 ten minste vijf mensen zijn veroordeeld tot gevangenisstraf voor beledigende ambtenaren en 43 mensen zijn veroordeeld tot maximaal 20 jaar gevangenisstraf voor deelname aan protesten in de Rif in 2017.

Het hoofd van Amnesty International in Spanje, Olatz Cacho, zei in dezelfde opmerking dat Marokko “de mensenrechten schendt, met name wat betreft de vrijheid van meningsuiting, de rechten van vrouwen en de LGBT-gemeenschap, migranten en vluchtelingen”. De NGO vroeg beide partijen om prikkeldraadhekken aan de grens van Ceuta en Melilla te verwijderen.