In de haven van Casablanca zijn afgelopen weekend tientallen Amerikaanse legervrachtwagens voor het vervoer van lichte legeruitrusting aangekomen.
Het Marokkaans leger verwacht de levering van bijna tweehonderd vrachtwagens van dit type in de komende weken. Het gaat om vrachtwagens van het type M915-A3 en M916-A3 Light Equipment Transporter (LET).
 
De voertuigen worden door het Amerikaanse leger onder meer gebruikt voor het ontruimen van het frontlijn en voor onderhoudsmissies in primaire, secundaire en off-road omstandigheden. Deze trucks bieden bescherming tegen gewapende aanvallen, mortiergranaten en bermbommen en werden onder meer in Irak gebruikt.

Marokkaanse regime ontving eerder deze maand al een deel van een grote bestelling van Amerikaanse M113 tanks. De legervoertuigen kwamen toen eveneens per boot aan in de haven van Casablanca om vervolgens naar Nouaceur te worden gebracht.

M113 tanks zijn ontworpen om tanks van het type M60 te begeleiden en kunnen tot elf soldaten vervoeren. Marokko bestelde daarom ook 140 M60-tanks waarvan een eerste deel enkele weken terug werd geleverd.

Marokkaanse regime onderhandelt momenteel ook met de Verenigde Staten de aankoop van Abrams M1A1 tanks. De Amerikaanse autoriteiten hebben aan Marokko 162 Abrams M1A1 tanks aan een voordelige prijs aangeboden. Het koninkrijk kocht onlangs al 250 tanks van dit type.

Tijdens een werkbezoek van de Russische Premier Dimitri Medvedev begin deze maand toonden de Marokkaanse regime tevens ook interesse in de aankoop van Russische S-400 luchtverdedigingssystemen. De S-400 kan tot 72 raketten op een afstand van 400 kilometers afvuren. Marokko wil het gebruiken om zijn grenzen met Algerije beter te beschermen.