Ahmed Al Khattabi, geboren in 1965*, getrouwd en vader van drie kinderen waarvan de jongste 6 jaar oud. In de volksmond wordt hij Ɛizi Ḥmed genoemd (let.: oom Hmed) en ook ambassadeur van de Rif volksbeweging. Hij is onafscheidelijk van zijn rieten mandje en wandelstok, de wijze Ahmed heeft altijd dezelfde outfit aan.

FB IMG 1509727932758

Ɛizi Ḥmed is een eenvoudige boer die de geografie van de Rif goed kent. Hij reist veel en bezocht o.a. de steden Tanger, Tetouan en Oujda.
Hij is geliefd en populair bij het volk om zijn simpelheid en gevoel voor humor. Hij steunt de volksbeweging door zelf aanwezig te zijn bij de protesten. Ook roept hij mensen op via social media om te protesteren en de vreedzaamheid van de Rif volksbeweging te bewaren.

Ahmed Al Khattabi bedankt vaak in zijn video’s Mark Zuckerberg voor de mogelijkheden die de social media biedt voor gewone mensen om met elkaar in contact te komen en te communiceren.

De ambassadeur van de Rif volksbeweging bracht een bezoek aan de politieke gevangenen in Casablanca. De gedetineerden mochten alleen maar twee familieleden op bezoek hebben.
Bij de gevangenis werd aan Ɛizi Ḥmed gevraagd wie van de gevangenen familie van hem zou zijn, hij antwoordde: “Alle gevangenen van de Rif volksbeweging”. Hij voegde eraan toe: “Ik ben hun vader.”

Oom Ahmed werd bij zijn terugkomst uit Casablanca, op donderdag 26 oktober 2017, na zijn bezoek aan de gevangenen van het Oukacha detentiecentrum, gearresteerd in Ayt Bouayyach. Hij werd daarna overgebracht naar Tetouan.

In zijn eerste zitting van maandag 30 oktober 2017 werd het verzoek om zijn vrijlating door de rechtbank afgewezen.
Hij wordt beschuldigd van ongehoorzaamheid en aanzetten tot ongehoorzaamheid op openbare plaatsen. Officieel is hij opgepakt na een klacht van het decanaat van de faculteit juridische en economische wetenschappen in Martil (Tetouan).

De volgende zitting staat gepland voor maandag 13 november 2017 in Tetouan.

* Officiële geboortedatum, kan zijn dat het niet correct is zoals het geval bij veel Riffijnen.

Door: Adra Ghedu