DEN HAAG – Hij vindt het huiveringwekkend dat Wilders oppert dat Nederland minder Marokkanen zou willen. “Hij zet mensen tegen elkaar op”, zegt ambassadeur Bellouki in gesprek met deze krant.

“Dat heb je goed kunnen zien na de overval in Deurne, waar 2 groepen jongeren keihard tegenover elkaar stonden. Dat is het laatste wat een beschaafde samenleving zou moeten willen. Ik ben het helemaal niet eens met de vergelijkingen die zijn gemaakt met Hitler en Goebbels. Je moet jezelf niet verlagen tot het niveau van Wilders. Ik herinner liever aan Rwanda. Daar is de slachting begonnen met statements, uitlatingen waarbij een bevolkingsgroep, de Tutsi’s, als gevaarlijk en minderwaardig werd weggezet. Daardoor kregen Hutu’s een enorme haat tegen de Tutsi’s, zelfs als ze buren waren.”

Aangifte
De Marokkaanse ambassadeur heeft zelf geen aangifte tegen Wilders gedaan, maar vindt het wel goed dat dit gebeurde. “Hij vertegenwoordigt een manier van denken en spreken waar je je tegen moet blijven verzetten. Marokkanen zijn geen masochisten, wij laten niet alles over ons heen komen. Maar je moet reageren volgens de regels van het spel, volgens de wettelijke mogelijkheden. Dan verdien je respect.”

De ambassadeur is er ‘erg ongelukkig mee’ dat Marokkaanse jongens betrokken waren bij de gewapende overval in Deurne. “Het bevestigt het vooroordeel over de groep, maar slecht is slecht. Triest is wel dat als Marokkanen die hier wonen iets slechts doen, ze vaak Marokkanen genoemd worden, maar als ze iets goed doen, zijn het ineens Nederlanders.”