De Marokkaanse cultuur is minderwaardig aan de Nederlandse, vindt de lijsttrekker van de rechts-populistische Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV, de partij van Geert Wilders red.) voor het Europees Parlement, Marcel de Graaff. Hij beaamde dinsdag een vraag daarover in het tv-programma EenVandaag.

“Op het moment dat iemand ongelovig, afvallige of vrouw is, dan ben je de ogen van de islamitische cultuur minderwaardig. Dat kan ik niet rijmen met westerse waarden”, aldus de PVV-prominent. Mensen die onze waarden niet respecteren, hebben hier niets te zoeken, vindt hij.

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen dit voorjaar vroeg PVV-voorman Geert Wilders aan zijn gehoor in een Haagse kroeg of dat meer of minder Marokkenen wilde. “Minder, minder, minder”, werd er gescandeerd. Het veroorzaakte grote maatschappelijke ophef. De Graaff zit er niet mee, zo bleek uit EenVandaag.

Collega-lijsttrekker van de centrumlinkse PvdA Paul Tang reageerde onthutst via het Nederlandse persagentschap ANP: “De PVV-lijsttrekker voor Europa vindt Marokkaanse cultuur minderwaardig. Ik vind dat van zijn denkbeelden. Mijn Europa staat voor verdraagzaamheid, niet voor uitsluiting en xenofobie.”