De Algerijnse autoriteiten hebben zondag de ambassadeur van Marokko ontboden om te protesteren tegen de “ernstige beschuldigingen” die het koninkrijk uitte over Syrische vluchtelingen.
Algerije ontkent verantwoordelijk te zijn voor de poging van een vijftigtal Syrische vluchtelingen om via de landsgrenzen Marokko illegaal binnen te komen.

Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse zaken oordelt in een verklaring aan persagentschap APS dat “deze beschuldigingen enkel bedoeld zijn om het imago van Algerije te schenden”

De afdeling stelt tevens dat de Marokkaanse autoriteiten op 19 april dit jaar om 4 uur ‘s nachts een groepje van dertien mensen, waaronder vrouwen en kinderen, illegaal naar Algerije hebben willen uitzetten. Dezelfde dag werd een tweede poging gedaan met 39 andere Syrische vluchtelingen. Nog steeds volgens het Algerijnse ministerie worden regelmatig “onderdanen van sub-Sahara landen op dezelfde manier illegaal naar Algerije uitgezet”.

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse zaken vroeg vorige week aan de ambassadeur van Algerije in Rabat om uitleg over een poging van 54 Syriërs om op 17 en 19 april Marokko illegaal binnen te komen. Marokko stelt dat de vluchtelingen zich niet in Algerije hebben kunnen verplaatsen zonder te worden opgemerkt.