Persbericht

Met aandacht voor kunst, literatuur en muziek, start op zaterdag 26 november het Amazigh/Berber Festival Rotterdam 2016! Met de medewerking van drie verschillende locaties, Niffo Galerie, Podium Grounds en de Leeszaal West, presenteert Vereniging Symphony een keur aan kunstenaars, musici en schrijvers die de Amazigh/Berber cultuur als gemeenschappelijke achtergrond hebben.
Grenzen Voorbij
Centraal in het Amazigh/Berber Festival Rotterdam 2016 staat het werk van artiesten die zich identificeren met de beginselen van de Amazigh/Berber cultuur en toch, in de interactie met zijn of haar omgeving, een ontwikkeling mee maken en verder gaan dan de veilige kaders van hun eigen gemeenschap. De eigen culturele identiteit is dan een bron van inspiratie, daar putten de artiesten kracht uit, maar hun werk is niet alleen gevoelig voor hun omgeving, ze streven grenzen te weerleggen, schijnheilige taboes te doorbreken en invloed te hebben op bestaande ontwikkelingen.

Zaterdag 26 november 16:00 uur: opening kunstexpositie Grenzen Voorbij bij Niffo Galerie
Actief op verschillende kunstterreinen, durven zowel Mohammed Abttoy als Khadija Tayyaui, de grenzen van de “schone kunst” te zoeken. Abttoy, maker van grote schilderijen met beelden waarin de mens uit een stormachtige realiteit lijkt proberen te ontsnappen, wordt ook geïnspireerd door de herinneringen aan zijn geboorte regio en Amazigh cultuur. Maar in zijn cartoons gaat Abttoy genadeloos ten aanval op de taboes en – in zijn visie – de schijnheiligheid in religie.
Khadija Tayyaui, is een veelbelovende jonge Marokkaanse feministische kunstenares, bekend geworden door haar controversiële sculpturale, gebaseerd op de blootgestelde Marokkaanse vrouw, die in handen van Tayyaui aangekleed wordt door waardigheid en rechtvaardigheid.
De opening van de expositie is op zaterdag 26 november om 16:00 uur bij Niffo Galerie,
Pretorialaan 4B, Rotterdam Zuid. De opening is tevens het startpunt van het Amazigh/Berber Festival Rotterdam 2016.

Zaterdag 3 december 19:30 uur, gratis.
De Leeszaal: woorden zonder hoofddoek! Gedichten en lezing.
Naast het werk van bekende auteurs uit de gemeenschap van Imasighen in Nederland, onder wie Chacha, Essadki Ziani, die voornamelijk en in eigen taal hebben geschreven, bestaat de laatste jaren een jongerengeneratie die in het Nederlands schrijft. Dit doen ze met een sterke drang om bestaande vormen achter te laten en de maatschappij van hier en nu te ontmaskeren in hun werk. Met o.a. Mimoun Sahraoui, Naima Farisi, Fatima El Ouali en Mohamed El Hachmioui. De schrijver Asis Aynan verzorgt een lezing over Berber Literatuur en zijn multimediaal project De Berber Bibliotheek.
De Leeszaal, Rijnhoutplein 3, 3014 TZ Rotterdam

Vrijdag 9 december 19:00 uur, € 10, Podium Grounds: Grenzen Voorbij
muziekprogramma
Ba Rachid & Numidia, Jamal Hamid, de bands Isri en Thidrin vormen de line-up van de muziekavond van het Amazigh/Berber Festival Rotterdam 2016 in Podium Grounds. De avond start met een hommage aan de onlangs overleden dichter en Berberse activist Mohammed Chacha.

Alle genoemde musici spelen in Nederland een belangrijke rol in de ontwikkeling van de muziek met een Berber achtergrond. In het geval van Ba Rachid & Numidia, vader en dochter, die de traditionele zang van de Berbers met de kracht van de nieuwe generatie weten te brengen. De muziek van Jamal Hamid is diep verbonden met de muziek van de legendarische band Twatoun, waarvan hij lid is geweest. Twatoun, wat “de vergetenen” betekent, zong liederen die over maatschappelijke, sociale en politieke problemen gaan, waar heel veel mensen zich in konden herkennen en die heel veel mensen raakten. Isri is een opgewekte fusionband, dat geïnspireerd is door Spaanse muziek, Polka, Reggae, Funk en Balkan. De band mixt verschillende culturen en zingt in het Tamazight (Berbers), Engels en Nederlands. De wortels van Thidrin, onderleiding van Kamal, liggen in Al Hoceima van de jaren ’80. In hun optreden brengen zij, met een muzikale mix van Berberse tradities en mediterrane invloeden, hun bekende teksten.
Podium Grounds, Pieter de Hoochweg 125, 3024 BG Rotterdam

Vereniging Symphony
Vereniging Symphony, een groep van Amazigh vrijwilligers, organiseert sinds 2014 activiteiten om aandacht te vragen voor de belevenis van hun eigen cultuur en verdieping te zoeken in thema’s die voor de Amazigh gemeenschap van groot belang zijn. Zo was er in haar vorige evenementen aandacht voor de relatie van democratie met religie en de scheiding van staat en religie in een moderne seculiere staat.

Meer informatie over het festival:
Mohammed Abttoy: m-abttoy@hotmail.com
Juan Heinsohn Huala: info@zonafranca.nl