De Marokkaanse regime heeft enkele dagen geleden opnieuw een Amazigh voornaam geweigerd.




Brahim Ahbabach, de vader van de kleine Sifaw, kreeg van de ambtenaren van de burgerlijke stand in de wijk Ain Sebaa in Casablanca te horen dat hij zijn zoontje niet zo mocht noemen omdat de voornaam die hij had gekozen niet op de lijst van toegestane voornamen stond.

“De ambtenaren vertelden me gewoon dat de voornaam niet ‘in het systeem’ stond. Toen ik hen vroeg om de lijst te mogen bekijken waarover ze spraken haalden ze een oud artikel uit de pers tevoorschijn. Ik begrijp niet hoe ze een beslissing hebben kunnen nemen op basis van een persartikel”, vertelde Brahim vol ongeloof.
“Toen ze zagen dat ik het er niet bij wilde laten zitten vroegen ze me om er met hun baas over te spreken. Die vertelde mij om naar een burgerlijke stand dienst in een grotere wijk te gaan. Het leek erop dat niemand zijn verantwoordelijkheid wilde nemen.”

Eind september hadden de autoriteiten in El Jadida al de voornaam Silya geweigerd. De ambtenaren die de vader te woord stonden vertelden hem dat de voornaam van zijn dochtertje “illegaal” was. Dezelfde naam werd begin september ook in Errachidia geweigerd, waarschijnlijk omdat de voornaam refereert naar de Riffijnse activiste van de Hirak protestbeweging Silya Ziani.

In de afgelopen maanden weigerden de autoriteiten ook de voornamen Massine en Simane. De vader van Massine besloot te strijden om zijn zoon de naam te geven die hij wenste. Dankzij de aandacht van de media voor zijn zaak werd de voornaam van zijn zoon na korte tijd aanvaard.
In Marokko worden al jaren Amazigh voornamen geweigerd. Een lijst van toegestane voornamen werd ten tijde van Driss Basri opgesteld maar is officieel niet meer in gebruik sinds 2003. Volgens de wet moeten ouders voor hun kinderen een voornaam kiezen die Marokkaans klinkt en geen achternaam, naam van een stad, dorp of stam is. De naam mag ook niet schendend zijn voor de goede zeden of een gevaar vormen voor de openbare orde.