DEN HAAG – De 7e editie van het Amazigh nieuwjaarsfeest in Den Haag, staat geheel in het teken van de Amazagh vrouw.

Het is bekend dat de Amazigh cultuur in de afgelopen duizenden jaren, verschillende koninginnen, prinsessen, vrijheidsstrijdsters en andere vrouwelijke historische figuren heeft voortgebracht die belangrijk en beslissend waren voor de Imazighen. Zowel in het verre verleden, als in de moderne geschiedenis van Noord Afrika, werd de Amazigh vrouw als een grootheid gezien. En dat mag onder de aandacht gebracht worden, vindt de organisatie in Den Haag. Daarom is het thema van dit Amazigh Nieuwjaar: “Een ode aan de Amazigh vrouw”.
Najat
De organisatie van het Amazigh Nieuwjaarsfeest in Den Haag heeft de Marokkaanse Najat Aâtabou weten te strikken. De bekende, Marokkaanse zangeres is de hoofdact van de avond, waar meerdere artiesten zullen optreden, waaronder Fatoum, Najat Tazi, Ijdi, Ba Rachid en zijn dochter Numidia en de troubadours Tarwa n Chig Mohand.
De organisatie van het evenement, de stichting Multicultureel Jongeren Geluid (MJG), vertelt waarom zij voor Aatabou hebben gekozen: “ Najat Aâtabou trekt veel publiek. En vooral het gegeven dat veel vrouwen en meisjes naar haar optreden zullen komen, vinden wij belangrijk. De avond is een ode aan de vrouw in het algemeen, en in het bijzonder de Amazigh vrouw. Daarom hebben we ook voornamelijk vrouwelijke artiesten geprogrammeerd. Ook vinden wij het een goede zaak dat de zangeres ook publiek trekt dat doorgaans niet gewend zijn om Amazigh evenementen te bezoeken. Zo kunnen we de rijke Amazigh cultuur ook aan anderen presenteren. En als laatste: Aâtabou gaat deze avond ook een deel van haar repertoire in het Tamazight zingen.”

Stichting MJG viert voor de 7e keer het Amazigh Nieuwjaar in Den Haag onder het motto ‘Eenheid in wederkerigheid’. Deze meerdaagse viering vindt plaats op diverse locaties in januari en februari 2017, met onder andere educatieve programma’s, workshops, filmvertoningen, debatten en podiumkunsten rondom de rijke cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Noord Afrika: de Imazighen.

Zuiderstrandtheater
Met als hoogtepunt: de grootste en leukste Amazigh Nieuwjaarsviering op zaterdag 28 januari in het Zuiderstrandtheater, Den Haag. Vorig jaar, met o.a. Idir en meer dan duizend bezoekers was het meer dan een groot succes.

Het is vooral een avond waarop iedereen bij elkaar komt en samen het nieuwe jaar inluidt. Dit zorgt ervoor dat dit een onvergetelijke avond wordt met verrassende en onverwachte (muzikale) ontmoetingen. Een avond waarop een deel van Nederland de diversiteit viert en gevoelens van verbinding en wederkerigheid ervaart.

Kaartverkoop
informatie: