De Imazighen (Berbers) in Nederland en België hebben gisteren in tal van steden het begin van hun Nieuwjaar gevierd. Hoewel wereldwijd het Amazigh Nieuwjaar 2964 pas maandag ingaat, is in de Meevaart in Amsterdam gisteren het Nieuwjaar alvast feestelijk ingeluid.

Volk en land
Op deze feestelijke bijeenkomst zijn tal van Amazigh gemeenschappen uit heel Noord-Afrika afgekomen. Naast de veelvertegenwoordigde Riffijnse gemeenschap in Nederland zijn ook veel Imuhagh (Touareg) uit de Sahara op het feest afgekomen. Ook mensen uit andere regio’s in Tamazgha (Noord-Afrika) als Souss, Libië en Kabylië werden vertegenwoordigd. Een opvallend aanwezigheid op de viering was de Amazigh gemeenschap uit Darfur in het westen van Soedan. De viering begon met een videoboodschap van de president van Congrés Mondial Amazigh (CMA) waarin hij zowel Imazighen als niet Imazighen een gelukkig nieuwjaar wenste.

Cultuur en literatuur
Tijdens deze viering was veel aandacht voor zang, dans en poëzie. Ook is veel aandacht geschonken aan het boek. Boekenstands van schrijfster en journaliste Sietske de Boer en uitgever Jurgen Maas trokken veel bekijks tijdens deze feestelijkheden. Schrijvers Said El Haji en Asis Aynan stonden bij de stand van de uitgever hun boeken te signeren. Jurgen Maas Uitgeverij geeft nu de boekenreeks De Berberbibliotheek en de magazine ZemZem uit. De laatste editie van dit tijdschrift is een Berber Special die in zijn geheel gewijd is aan de Imazighen en hun cultuur. Bovendien had de organisatie ook oog voor de literatuur in het Tamazight. De Riffijnse roman Jar ujar van Mohamed Bouzagou werd als prijs voor de winnaars van de cultuur- en geschiedenisquiz, die tussen de bedrijven is gehouden uitgereikt.

Blues en Couscous
Het eten bij alle Imazighen waar ook ter wereld is traditioneel tijdens zulke belangrijke feestelijkheden een schoteltje couscous, zo ook deze avond. Op muziekaal gebied werd het hoofdgerecht van dit culturele evenement verzorgd door de steengoede Imuhagh band Kel Assouf. Deze zeer vermakelijk hoofdact met klanken van de swingende woestijnblues werd afgewisseld met de Amsterdamse band Thaziri. De melancholische Riffijnse artiest Hassan Tibarint, die op het podium een eerbetoon kreeg, sloot de geweldige avond met prachtige meezingers uit zijn rijke oeuvre. Dit tot grote vreugde van de aanwezigen waarvan sommigen de zanger al decennia niet zagen optreden in Nederland.

SOS Azawad
Naast de viering met eten, muziek, dans en cultuur stond het publiek die op het feest is afgekomen even stil bij het geweld die de bevolking van Azawad (Noord-Mali) nu ondergaat. De organisatie had de moed een aantal minuten stil te staan bij de strijd van de Imuhagh bevolking en deze onder de aandacht te brengen. Er is blijkbaar behoefte aan alles in dat deel van Tamazgha. Voor dit doel is een website gelanceerd om de bevolking van Azawad een hart onder de riem te steken. De website www.sosazawad.com is voornamelijk in het leven geroepen om donaties te ontvangen van eenieder die het hart op de juiste plek heeft staan.

Afsluiting
De feest werd ruim na middernacht afgesloten. Het publiek die nog in vele getallen aanwezig was, heeft moeilijk afscheid kunnen nemen van een prachtig stukje cultuurbeleving in de diversiteit die Noord-Afrika zo kenmerkend maakt. De uren en de extra toegevoegde tijd voor deze feest waren echt voorbij. Voor de liefhebbers en nieuwsgierigen is aanstaande zaterdag 18 januari 2014 in Theater Zuidplein in Rotterdam een nieuwe kans. Op het programma staan hier ook evenveel plezier, vermaak en pret.