In de Marokkaanse stad Anfa (Casablanca) hebben de Marokkaanse autoriteiten geweigerd een kind te registreren onder een Amazigh naam. Het gaat om Lunes Arsmouk. De ouders van Lunes hebben te horen gekregen dat de gekozen naam niet geaccepteerd wordt omdat deze niet op de namenlijst staat. De ouders kregen dit bericht enkele dagen na de aangifte van de geboorte mondeling te horen.

Schending
Van het voorval deed de Amazigh organisatie Azetta melding. Azetta is een Amazigh netwerk die zich inzet voor volwaardig burgerschap en mensenrechten schendingen in Marokko registreert. Zij richten zich met name op schendingen van linguïstische en culturele rechten. Azetta ziet de weigering van de registratie van Lunes als discriminatoir en een schending van de culturele rechten van het gezin.
Fundament
In Marokko zijn in de loop der jaren wel vaker Amazigh namen geweigerd. Ook onder de huidige regering die in het vijfde regeringsjaar verblijft met een grondwet waarin staat dat Tamazight een officiële taal is en de Amazigh cultuur 1 van de fundamenten is van de Marokkaanse identiteit.